Sunday, January 24, 2010

Tiada di Malaysia




salam.

fuuuhhhh finally dah sampai masanya (belum lagi sebenarnya) nak mengerjakan umrah.heeeeeee tak sabar2.nak menyucikan diri.

insyaAllah i will go there tomorrow on January 25th 2010(which is my daddy's birthday!) until February 8th 2010:-)..for about 2 weeks yee.

so i am gonna miss a lot of things(okey i mengaku ni ayat sangat poyo melampau) here.hmmm my blog..hugs hugs hugs!..(gila!),my lappy of course.for about last 2 weeks i have been using my dad's laptop.wuuu miss mine:(..cepat la siap laptop oii.and also miss my other sites.hehe.

and other things such as Kuekuatsheu, Teddy, Bear.hahah macam budak tadika gila..those are my teddy bears laa...hehe ampun2..;p...miss guitar jugak!..(note to kaklong:jangan nak mengada bawa guitar i ke KL.haha).and not to forget miss my mp3.hehe.ohhh so much of crazy stuff.

do i miss my firends?hmmm diorang pun tah kemana pergi daa......

so hopefully everything will gonna be okay! Insya Allah.dah sampai sini balik nanti i want to be a better person,khalifah,daughter,sister,cousin,niece,granddaughter,worker,wife.(hehe sabar2).

so see you guys soon.doakan kami selamat pergi and selamat pulang..:)









p/s: sebenarnya nk letak pics tapi rasa cam tak jadi la coz tak clear sgt kn?:( tak berbaloi...ni nak kena jumpa Fahrin Ahmad.BERBALOI BALOI!..hehe.tapi last2 letak gak laa 3 pics kesayangan.:-)

Friday, January 22, 2010

!@*&$%^#@$**&

aaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...........

i am not in a good mood...
tension...seriously tension tahap.......apa2 laaa punya tahap


stress........because of the same damn @!#@$$% thing happens almost everyday!
semua yang kita buat semua salah.buat salah tak buat lagi la salah!

buat kena marah tak buat lagi la kena marah...!!!!
memang rasa nak mecarut habis habisan kat blog ni...hissshhhhh sabar sabar..

nak luah kan kat siapa?nak luahkan dekat orang2 yang ada pertalian darah dengan kita pun susah apatah lagi dengan orang yang tadek pertalian darah langsung!

so terpaksa luahkan dekat something yang tak bernyawa,yang takleh berfikir,yang tadek akal..
-BLOG-






p/s: kenapa sometimes orang disekililing kita tak adil dengan kita?..i mean aku!


Wednesday, January 20, 2010

Favorite Songs of the Day!

just wanna list down some of my fav songs of the day.hehe:) hope you guys can check it out too!



1. Breathing Underwater by Marie' Digby
2. Halo by Beyonce
3. Skater Boy by Avril Lavigne
4. Already Gone by Kelly Clarkson
5. Naturally by Selena Gomez
6. When I Look At You by Miley Cyrus
7. Fireflies by Owl City(fav song ever!)
8. Extravaganza by Bunkface
9. Redline by Shizuka
10. Revolution by Silence Scream
11. Badarsila by Siti Nurhaliza
12. Al-Layaly by Nawal Al-Zoghbi



**maybe you guys can suggest new songs for me to listen it out.really appreciate that!:-)



p/s: some are new songs and old songs.malay and english and arabic songs.i like to mix things up.and i do not like 'indon' songs.sorry...:)

Apa Yang Saya Suka Pasal UIA :-) Ep. 2

ok kite sambung.hmm sampai mana ek entry hari tu?....hah dah ingat!!


5. ITD
okeh ni memang tempat lepak atau tempat nak cari sources untuk buat assignment bila ada perasaan malas nak bawa laptop.free of charge!except kalau nak print sendiri mau ingat la ek.kena gi topup kat atas.aku suka pergi ITD sebab alasan sama lebih kurang kenapa aku pergi library.tapi sejuk gilaaa woooo.nak2 kalau time hujan lebat siap dengan angin2 sepoi2 kasar bahasa lagi memang terketar2 laa aku duduk dalam ITD.

lagi satu aku suka pasal ITD ialah sebab kertasnya.yeaah paper yang digunakan bila nak print sangat berkualiti.so bila dah siap print akan timbul rasa semangat nak study(ayat poyo yang biasa kita dengar).kat sini la jugak nak add drop subjectnye,sini laa tempat 'hang out' dengan kawan2 bila habis class.sometimes tempat ni boleh jadi tempat kudapan lak.ish3.


6. HS Cafe
apa lagi tempat makan la kan selain tempat dating anak2 muda.haha.honestly i tell you guys when was 1st year,aku sangat2 jarang makan or pergi ke HS cafe!sampai aku 3rd year kot baru nak lepak sana.imagine!dah la aku ni HS(human sciences) student tapi tak suka pergi cafe kulliyyah sendiri.tapi tu dulu...

dah lama2 bila dipikirkan balik,ada something gak yang best kat sini.air buahnya including air horlick(bukan air buah) and PAU CHOCOLATE!!!!aaahhhh really2 miss you!!!aku tahu la tempat lain pun ada jual(eleh macam kat uia jek jual) tapi pau uia aka hs cafe ni pau dia yang besar punya!!tak puas makan walau sebiji.ha ambik ko!ni yang tiba2 lapar ni.ciss...


7. Babush
okeh korang tahu tak ni tempat apa?yang bukan dari UIA mesti ingat n tempat...apa2 la kan.ni tempat makan sebenarnya.tempat makan orang2 arab(cewah ye ke) tapi best wooo.roti semua besar punya.ada bubur dia nih best!nasi kunig(tatau cmne leh jadi kuning)and spaghetti.waaahh rasa lapar untuk kali ke berapa tah.

memang harga toksah cerita laa.kadang2 mahal kadang2 murah.depends on kakak indon yang mane jaga cashier masa tuh.haha.tapi aku suka ambil 3 foods sekali dalam 1 pinggan.ambil bubur,nasi kuning and spaghetti.wahh masyuk beb.pedulikan orang2(manusia ek.bukan orang2 kat sawah padi tu) sekeliling.janji perut kenyang.haha tapi i makan tak comot tau walaupun lapar gila tak hingat la.


8. HS Square
ni pun nak up pasal HS punya port.haha tak kira!dah aku ex student HS.hehehe.tempat ni memang sangat2 sesuai untuk melepakkan diri tak kira la lepas class ke,lepas makan ke(sebab dah kenyang sangat), tempat nak jumpa group members ke,nak buat discussion ke,online ke,study last minute untuk midterm or quiz ke(hehe aku la tu), ha macam2 laa fungsi HS square ni.

kalau malam,tak silap aku la,aku pernah tengok budak2 BEN rehearse lakonan diorang(teater la cik suhada!)ye yeeee tahu la..sometimes hs square ni jadi tempat exhibiton.especially from student psychology(up kan lagi major aku.haha), student poli,BEN pun ada.student lain ada gak seperti student soca,history(tapi student history suka buat exhibition kat atas tu.tempat nak masuk IRKHS.kan?kan?),mass comm.

aku pernah buat experiment tak menjadi kat hs square.hehe tapi mujur aku pass subject tu.:)


p/s: dah malas nak cerita pasal UIA dah.past is past.hehe ceh berlagak gila seh!

Tuesday, January 19, 2010

Feedback/Response/Comment :-)

okeh cut short jek la ek.nak tau comment korang pasal blog aku.tak kira laa based on apa sekali pun.

content cam rubbish ke, background blur ke,tulisan tah hape hape ke, entri cam childish sangat ke, gambar tadek letak ke.whatever laaa ek.nak tau:)



ke kalau korang taknak comment tapi buat expression muka cam budak kecik kat atas ni pasal blog aku pun boleh jugek.cam annoying sangat ke blog aku ni.cam tu laa annoying nyee muka daniel bila aku nak ambil gambar dia time mood excited nak main taman kat dalam hospital..;p





p/s: pleaaaaaassseeeee inform ek:)

Monday, January 18, 2010

Apa Yang Saya Suka Pasal UIA :-)

best wooo air nih.haha.

hehehe tengok entri ni mseti ada orang akan fikir minah ni mesti nak up2 kan UIA dia tu.nak kutuk2 U lain.haha apa laa korang.mana ada la semua tu(even ada laa rasa gak sikit2).semua ipta ke ipts ke ada kelebihan and kekurangan masing2 kan.tapi sebab ni blog aku dan betul aku asal dari UIA(bukan lahir di UIA ye) so mesti laa aku nak cerita tentang kelebihan u aku kan.hehe.tapi ni semua opinion aku laa selama 4 tahun study kat situ.ok ok aku cerita pasal kelebihan dengan kekurangan UIA.ok?ok la tu.:) tapi tajuk entri still macam tu juga.tak kira!nak up punya pasal.ahaks!

ok first membebel pasal kelebihan dulu(nak membodek even dah grad pun.haha):

1. Matric Card: ok sebenarnya tak berapa penting even masa zaman matrik UIA PJ tu(tu pun pakai masa nak lalu depan STAD jek.tu pun terpaksa sebab malas.haha).kat UIA Gombak or main campus lagi laa.boleh dikatakan most of the students tak pernah pakai.semua dok pakat simpan terperap dalam dompet or purse or wallet(sama jek kan?) masing2.so tak payah laa students dok kelam kabut kalau tak bawa matric card masa pergi kelas (akan jadi kelam kabut bila tiba2 kelas tukar venue ke library.ha gasak la korang tak bawa matric card).so aku rasa ni kelebihan UIA la.tadek orang nak marah or kena saman bila tak pakai matric card.hehe.

2. Library: ha ni lagi satu.tadek la kelebihan sangat sebab semua U ada library tapi library UIA ni best sebab ia jadi tempat aku berteduh bila hujan lebat nak balik kolej tak leh sebab tak bawa payung(eleh kalau ada pun leh terbang payung aku dengan angin kuatnya lagi).sambil tunggu hujan stop masa aku sangat2 terisi dengan membaca newspaper kat library(selalu baca pasal artis jek.uhuk), leh buat assignment dengan mencari sources dari buku(even ni laa cara paling last aku akan buat sebab suka cari kat internet jek), and sometimes aku habiskan masa aku tunggu hujan stop dengan baca novel or magz kat reading area tu.siap pinjam lagi.waahh padahal buku teks clinical pun malas gila aku nak pinjam.hehe.ha lagi satu mesti la leh surf internet dengan amannya.berjam2 lak tu.tak pun tidur di library tempat baca paper(tapi aku tak pernah buat ek.serious!)

3.Kolej Nusaibah: hehe bestt wooo even aku 4 tahun study situ kena panjat turun guna tangga tinggi.sangatt2 tinggi wooo.siapa2 gemuk leh kurus kot hari2 panjat turun guna tangga tu.memang tu jek laa jalan terbaik dan terpantas nak ke kelas ke,nak tunggu bus ke,nak dating ke.haha.tapi aku selalu panggil tangga Batu Cave sebab tinggi. mase first year dulu memang aku suka sumpah seranah tangga tu sebab sangat tinggi and memenatkan.badan cepat berpeluh(kan baik untuk kesihatan tu?),letih,selalu kalau aku balik kelas lepas naik tangga tu terus aku gi bilik on kipas laju2 pas tu baring.waahhh nikmat2.tapi da lama2 kan da biasa laa.da jadi energetic guna tangga tu(sebab terpaksa kot.hehe).kalau sehari dua tak naik turun confirm betis aku akan terasa sengal2 manja.haha betul laa weh.aku bangga sebab bukan semua orang suke tinggal di nusaibah sebab diorang tak larat nak naik tangga tinggi tu.kalau kawan2 aku tanya,"su,ko duk kolej mane?""nusaibah""waahhhh tingginyeeeee.tak larat aku.all the best ek su".haha gelak sakan aku bila bila tengok reaksi kawan2 kelas aku bila tahu aku duduk nusaibah.LOVE U NUSAIBAH!

4. Block H and ex Roommates: ha yang ni pun penting bila kita dah masuk U or kolej.roommate ni memainkan peranan penting tau.kalau dia jenis yang tak suka mandi and pengotor,korang nak ke?isshhh aku memang tak sanggup.dengan suka kencing merata2 dalam bilik?suka?ha suka?lantak korang la.haha.alhamdulillah semua yang jadi roommates dulu semua ok.kita mana boleh cari yang perfect kan?semua jenis tak buat hal la.kira tadek yang menaikkan darah aku(memang la ada tapi aku leh control kemarahan aku lagi sebab aku kan penyayang.ceh.haha).thanks to Nor(ha jangan nak kembang2 di situ), nana,shaza,hanan(ni cek mek molek kelantan yang best.suka download movie jek keje dia.hehe), jihah(fanatik cerita2 korea), kak dila(kakak contoh sebab terlalu energetic), alin(softspoken and suka warna pink sama cam kak dila),nadia.beb(suka gayut tepon.hehe)and irnie.

OMG tiba2 rasa cam banyak lak nak type tapi nak rehat nak gi pasar malam beli air choc special.hehe.ada lagi pasal ITD,HS cafe,babush,gamelan,kedai photostat,bilik mandi nusaibah(apakah??)statistic lab,masjid uia,HS square,bus stop law...waaahhhh sangat2 banyak.next upcoming entry maybe.:)









p/s: baru lepas ambil gambar for resume.serious kontrol gila muka aku.siot!.ohh gambar atas tu la gambar air choc yang aku excited sangat nak beli ni.hehe.








Sunday, January 17, 2010

Scary Night Last Night!

hmm not really that scary coz when it happened, me and my lil sis were sleeping.ooo best wooo felt tired last night after we have eaten murtabak mengkasar(very greedy at that time) in Pekan(my lovely village).hehe.

around 1130 pm,my mum who was sleeping with my grandma and lil cousin(very the naughty boy.haha),suddenly got panicked by seen someone outside the window of the room(just the shadow of a man),wearing like songkok on his head(what my mum saw la)was knocking the window.my mum got up and the 'thief' ran away.

then my mum woke up my dad who was sleeping in the room upstairs and then both got out to see whether the 'thief' was still there(of coz laa the 'thief' has run away kan when he realized people in the house noticed he was trying to scare them).then my dad entered my room and checked and made sure all the windows have been locked.and also the door must be locked(scared f the 'thief' might come back again).

but yes the 'thief'(coz i don't know whether he was a thief or a stalker.scary stalker) did come back at 1 am.he started to knock my aunt's window at her room.i wonder why he was doing like that(maybe coz of disorder symptom.haha).then my aunt got panicked too but i don't know what happened next coz i really do not want to know.haha.

it is not i am scared.just duuhhh what the heck that i need to know that?probably the thief or stalker could be anyone.my grandma said he was some of familiar person here who is mentally retarded.my mum said maybe he was a man who is realllyyyy gatal man.haha yup very the gatal.miang.annoying.but suddenly my grandma had a brilliant idea by saying,"alah dia datang mengintai tu sebab dia tau ramai anak dara dalam rumah ni"(probably he came because he knew there are GIRLS here in this house).haha whatever lah tok.



p/s:
i know it was not that scary because it was not a ghost.but for us(GIRLS), SCARY GILEEER BABE!.haha;p..thanks to my grandma for lauk ketam for lunch!

Saturday, January 16, 2010

Relationship Status kat FB

ha korang tau kan apa entri i kali ni?ni confirm semua orang ada FB kan?takkan tak maju2 lagi kot?(aku pun baru berape bulan ada FB);p..tak kisah la.ada friendster ke(zaman matrik uia dulu),myspace ke(sampai sekarang tak berminat nak ada myspace ke mycorner ke..haha ada ke),tagged ke(ni ramai sahabat handaiku sebut TAGET!bukan ye anak2 pandai.sebut tagged jek.'ged' tu takyah bunyi.:)),twitter ke(eh twitter tadek relationship status ek;p)

FB laa yang paling penting kan.dalam info korang atauprofile korang mesti ada suh pilih relationship status kan?ok siapa ada facebook tuh click kat sebelah wall korang click kat info.(cewah mengaja orang sambil cakap gaya ala omputih konon).tapi kan ada sorang kawan FB ni die tadek wall la.macam mane tah leh jadi gitu.sian2.ok sambung.da nampak profile korang yang tersusun tu kan korang click kat edit tepi tu.ade relationship status (cut short jek la ek.mesti korang da tau da ni).sebenarnya i nak bagi opinion or explanation based on my understanding laa makna status2 kat situ.heheh lets hit it!

1. single>>>maybe ini tak bermakna seseorang itu berstatus single dia nak cari life partner serta merta.tak juga.maybe seseorang tu nak single sebab tak nak terikat dengan mana2 ikatan lagi before getting married.ataupun sebab taknak pening kepala la kan.lebih senang hidup single bersama kawan2 dan family tercinta.maybe jugak sebab nak ada ekonomi kukuh dulu ke(cewah ekonomi).duit la tu kan.sebab nak kejar kejaya dulu ke.ye la kalau lelaki takkan nak cari kerja sengkek jek kan(opss maksudnye nanti macam mane nak kahwin bagi makan anak bini kalau kerja gaji ciput?betol tak?bukan materialistik ok).

2. in a relationship>>bagi i maksudnya bila seseorang tu letak status in a relationship dalam Fb dia kan(ye yee tau tau.cepat sikit explain),seseorang tu ada ikatan laa dengan someone.cam couple laa bak kata remaja U sekarang(haha budak sekolah tadek ek).ikatan before getting married.kira cam serious la jugak.hehe.asal tergelak tiba2 pun tatau nape.so bila nampak jek status ni dalam FB cepat2 korang kena beringat2 supaya kawan berpada2 dengan orang tu takut si bf or gf dia hangin satu badan.hahaha.

3. engaged>>>aha ni lagi satu status yang boleh membuatkan kita tersentak jap bila tengok kat news feed ada kawan kita da change relationship from single to engaged!.ni da terjadi kat i bila ada seorang kawan laki yang memang otak gila2 tak hingat la kan.perangai cam budak2 lum pas PMR lagi.tup tup i tengok dlm FB da change relationship ke engaged maa...haha tak sangka.apa orang kata,unsangkarable.haha tak wujud k word nih.dalam dictionary yang advanced learner yang terpaksa beli time kat matrik dulu pun tadek word ni.apatah lagi kalau cari dalam internet.haha.dah2 bosan merapu.so senang maknanya orang tu da bertunang.seriousnye bertunang la.bukan tunang main2 masa zaman tadika dulu.

4. married>>>okay ni lagi la korang da tau kan?KAHWIN!.dah tak yah nak explain lebih2.budak kecik pun tau maksud dia.

5. it's complicated>>>okay explanation ni i dapat dari 2 sahabat i dari FB jugak.seorang tu adalah ex schoolmate masa form 3.sekarang jumpa balik dalam FB.yaayy!.seorang lagi kenal tiba2 dalam FB.teruja?haha.dua orang kawan ni explained lepas i buat status kat FB tanya maksud relationship ni.diorang kata dua2 suka tapi masing2 pendam perasaan.ha paham?tak?paham kan?so kira complicated la tu.macam diorang tak luahkan perasaan masing2.sebab takot yang sorang ni bertepuk sebelah tangan jek(kalau tepuk dengan kompang bunyi pe).

6. in an open relationship>>>ha yang ni i letak dalam FB i.haha.tatau nape.sebab rasa cam unik jek.tak pernah dengar.so letak jek la.maksudnya girl or guy tu ade freedom la kot nak kawan dengan siapa2 jek yang dia suka.kira tadek orang leh marah diorang sebab kawan dengan si polan si polan.haa cam tu laa..kira cam diaorang ni tak seriuos sangat laa pasal serious relationship ni.just nak berkawan ramai2 dulu kan.social level yang amat tinggi.haha konon.tapi i tatau la pulak pasal hubungan songsang tu termasuk sekali ke tak dalam open relationship nih.opsss...

7. widowed>>>ha yang ni pun pelik.janda ek.ke duda?ada gak orang nak letak status ni dalam FB diorang even orang yang i kenal sangat2.issshh..merepek.tatau laa nak explain apa pasal status ni.sebab pelik.hehe.sorry.

da clear kan?bukan clean and clear k?so its up to you guys nak choose status yang mana menjadi pilihan di hati.hehe sometimes i rasa orang main letak jek status apa pun.tak ambil pot pon.haha.saja nak share my opinion pasal hal ni.tiba2 rassa ada idea lak nak tulis dalam blog.enjoy!




p/s: sebenarnya dalam islam sendiri tadek kan hubungan sebelum kahwin?pandai2 la ek....

Friday, January 15, 2010

NO MUSIC NO LIFE!

hyeeee!!

yup.no music no life.is it still relevant?for some of us ..yeaahhh it is really relevant and somehow true.how can i imagine that there is one person i know for about 4 years that she(hehe)does not like to listen to songs.i mean sometimes she does listen to some but not really like us.we know every songs that come out lately and do have our own favorite songs or list of them but this person i know is very different from others :).who is she?is she really important?in my life?hehe of course laah.i cannot tell you guys who she is but she is clearly and sometimes weird.haha.hope she does not read this.(really hope):)

but she is not deaf that she does not listen to songs that much.she likes nasyid songs(only 3 of them kot) that she always repeated them when i was with her.(jeng jeng jeennggg got a clue?)okay now let me tell you how weird she is about listening to songs:

1. she does not have mp3(even there is some people who do not own one but still love songs)
2. her handphone has nothing(i mean songs) except messages,phonebook list.(but now she is using a new handphone so i guess and hopefully she has some songs in it at least ONE song!)
3. her laptop?what can i say?has none.i mean NONE.has no songs.music videos,movies.
4. radio?nope.she is not listening to it.sorry.

soooooooo....do u get any clues how type she is?nope.absolutely she is not a boring person lah.she's good,nice,talkative,funny.like all those typical malay girls but the only difference is yeahhh SONGS.does she have a life?does not she have a life because of not interested to songs?everyone has their own view about this.NOT LISTENING TO MUSIC OR SONGS DOES NOT MEAN THAT SHE OR HE DOES NOT HAVE A LIFE.ok?maybe she listens to it but not like us.always and sometimes addicted to it.hehe(note to myself).


p/s: i am full.and then watching drama on astro Ria.what does it call?Rompakan Kabinet.haha poyo funny suck hilarious wtf.haha.




Thursday, January 14, 2010

Bila Orang Tua Kata...

hiiiiii whats uppp guysss....salam

so hari ini kita nak buat diskasion(nada mexico) pasal apa yang kita cuba elakkan bila orang tua kata...macam pantang larang laa konon(tapi bukan untuk ibu2 lepas bersalin ek).

antaranya ialah:

1. jangan duduk di tepi tangga rumah time senja
-ertinye: nanti tak dapat kahwin(rase nye laa..ingat2 lupa lak..hehe)..eh bukan2..haaaa ingat dah.nanti kahwin dengan lelaki hodoh..huhu mujo rumah i tiada tangga..ni selalu untuk orang kampung la ni.(note to self:balik pekan and muar jangan duduk kat tangga time senja.kalau pagi2 boleh kot..heheheh...miang di situ).sebenarnya orang tua suruh masuk sebab da Maghrib.reti?

2. jangan menyanyi sambil memasak di dapur(yang ni mesti da biase dengarkan..kalau masak di luar dapur leh laa nyanyi ek..haha)
-maksudnya: nanti kahwin dengan lelaki tua...hahaha kalau kaya apa salahnya..kaaaannnnnn.tapi sebenarnya orang tua tak nak air liur kita masuk dalam lauk pauk yang sedang di masak.haaaaaa

3. jangan makan beralih tempat(jeng jeng jeennggg...ikot style skyj99..:))
-maknanya: kalau tak silap nanti kahwin ramai lelaki....isshhhhh ye ke???sebenarnya orang tua ni tak nak kita makan bersepah.faham?

4. jangan bergambar di atas pelamin especially bagi mereka2 yang masih single..(kira macam jangan nak mengada2 ambil gambar time pengantin tak bersanding lagi.jangan menggatal nak 'bersanding' dulu before pengantin..)
-penjelasan: nanti tidak dapat kahwin atau lambat kahwin(tapi jodoh ketentuan Allah).orang tua takut laa nanti korang akan dicop gedix maksima cam tak sabar2 nak kahwin.perempuan kena jaga keayuan kannn?kaann?

5. jangan tidur lepas subuh(note to myself)
-meaning: nanti rezeki tertutup.contohnya terlepas breakfast.rezeki la tu kan.(eh yang ni bukan bila orang tua kata tau.ni memang kalau ikut Islam pun memang ini fakta!.hehe)

haa apa lagi ek kata2 orang tua ni yang kita biasa dengar?hmm tiba2 kekurangan memory lak bila nak fikir balik apa dia.haha but mostly apa yang orang tua kata tuh berkaitan dengan girls jek la.tak tau lak ada pasal guys kan?kalau ada share la ye..:)




p/s: lappy ku tak siap di 'operate' lagi..huhu tiada spare part konon..:(



Tuesday, January 12, 2010

Parents Overcontrolled or Overprotected

salam.

hey there..myself.just got home last sunday.got back from KL cause visiting my aunt in Ampang Puteri Hospital because of thyroid disease.yeaahh i have mentioned it on last blog.got nothing to do.just 'hanging' around in my house.do house chores(as usual).

what i am gonna talk about for my entry is our parents.ok fine.most of the people(i mean ALL the people in the world) love their parents.so do i.we just do everything they ask us to do.like study hard,do not go out alone all by yourself(especially for girls),come back home before 7pm,take charge of what the best course for us to further our study in university or which is the best school for us after PMR?(these are my problems).

i do have this kind of problems.i know some of us out there do have parents that are really supportive,understanding,its called authoritative parents(like i have learned in UIA for Child Psychology>>thanks prof Naeem:) i am not saying that i do not love my parents but there is sometimes(or i can say most of the time) they do not understand me.do not give me a support where is the time that i really really damn need it from them.

what do i mean by parents overcontrolled is they usually make their own decision on my behalf,can u believe it?i am turning on 24 soon and i still do not get a chance to proof anything to myself as well as to other people especially my parents.since when i was 7, i entered this private islamic primary school(which was very good to me) with no enough facilities,accommodation,no field,not enough classes etc.but i was tend to accept everything because my parents said so.

then turning to 13 where i entered this also islamic secondary school.i really have had a great time there (since there were 3 guys liked me..hehehe..ok stop2)..but after PMR i decided to transfer to another school but yeaahh again but my parents asked me to stay..i am not saying that i regretted with their decision because i also had a great time with my old friends and that was the best time i ever had..but again..u know what it is

next stage,went to this school..where i entered for the sake of my dad(boring)..this school also was great.i have learned soooooooooo many things.like get yourself nearer to Allah.solat berjemaah for every prayer times(that was good).i really felt like myself was reborn to be a better person.i know whatever decision that my parents have made was good for me(ye laaa there is no parents want to see their daughter get fool by herself right) but i was just thinking maybe i could have a space a little bit just for myself......fuh

and then entered UIA matric in PJ(now they have 2.one in Nilai).the course?human sciences.i did not even know what the course was all about but again u know.my dad said he has seen something when he was performing umrah.so i did not want to hurt him.as i thought i was still a kid.still afraid to make my own decision.so now i am ex UIA....

can u see guys?what i am trying to say here?even when i wanna go out with my friends there are still rules to follow.i know it is good for me but if just they a little trust on me.i would appreciate that...

so its all up to you whether to judge me based on what??..........it is just an expression of myself.since i do not know how to express it in other ways...no offense heart feeling.


p/s: while i am writing this blog,my mum just got home and bought me my favorite cookies..hhehe and also bought a new kain for my extras baju kurung.it is beautiful..heheh thank mum!.reminder:I LOVE MY PARENTS AND MY FAMILY.ok?heheh

Friday, January 08, 2010

CABARAN,KESUSAHAN,DUGAAN ADALAH KAWAN BAIK MANUSIA

so whats up guys?its been a loooonnggg day laa(ceh tipu gila kot)aku tak tulis something.selepas merasa kenyang lunch dengan family tadi rasa cam sangat sangat laaa sleeeeeepppyyyy..zzzzzzzzzzzzz....helooooooo wake up!!..even lauk pauk just lauk biasa tapi lapar punya pasal and sebab utama ialah ada sambal tempoyak(ye ke orang panggil sambal tempoyak?)kitorang tumbuk cili api dalam 5 ke 7 biji and then letak beberapa ulas durian...waahhhh masyuk beb..opsss sangat melampau sampai nak jilat bantal lak..hahaha kidding!

anyway,pasal topik for today is pasal cabaran atau dugaan atau jugak kesusahan..brape byk atau daa...today dah ada 2 cabaran yang i tahu..haaaa jeng3....first thing is my aunt kene masuk hospital Ampang semalam sebab hidap thyroid disease. sedih tak?ape tak sedih?oohhh sebab korang tatau ek thyroid disease tu apa..(sambil mengikat rambut jap)..ok disease tuh sebenarnya ada kuman atau bengkak di leher..doktor kata sebab banyak sangat minum ais atau air sejuk..hisshhh serious seh seram kot..CUBA KORANG BAYANGKAN LAA EK.DOK SERONOK2 MINUM AIR SEJUK YANG SELALU KITA BELI KAT PASAR MALAM OR KAT MCD LAA KN(budak2 u kn selalu lepaking di situ...lepaking?abaikan ejaan tuh)PAS TU DAN2 MASA TU GAK KORANG RASA SOMETHING IN YOUR THROAT..BENGKAK!!!!...aaahhhh lagi seram kalau thyroid disease tu boleh bagi effect pada jantung!..so my aunt pagi tadi da selamat operate tekak dia and then dah sedar pon tapi masih tak boleh bersuara atau bercakap..sian dia tau..dia seorang english teacher.penting tu kot nak guna suara bila nak mengajar..takpa2 ni laa aku panggil dugaan..

haaa yang 2nd story lak pasal kakak aku yang sangat careless!!..hahah tatau aa dia ada baca ni ke tak kn.die call tadi kata nak pinjam guitar.aikkk pelik laa sebab diorang suami isteri memang dah ada guitar...waahhh rupa2nyaaa kakakku dah dengan tak sengajanya(ye ke tak sengaja)mematahkan guitar favourite husband dia...uwaaaa...terjatuh katanya...bad mood laaa orang tua tu kan..mana taknya guitar kesayangan dari UKM..so kat sini aku wat kesimpulan dugaan yang terpaksa ditempuh oleh kakakku ialah mengumpul duit untuk beli yang baru..hahahha..good luck la ek:)..

so keep in mind that everyone in this world especially on earth(i don't know whether there is a living species in other planets) has their own difficulties,problems,challenges,obstacles to handle in order to face to live.and that's why they are tough to face other challenges as well and these can make them much stronger.they are just like our best friends.we can't live without THEM.





i pon banyak juga dugaan dan cabaran even duduk di rumah sahaja tapi later laa ek i type di next post..hehe..:p

Thursday, January 07, 2010

BENCI LEPAS TU SUKA

saya: kenapa laaa ramai sangat suka dengan iphone tu?

roommate dulu: laaa mesti laa ramai orang suka sebab handphone tu kan canggih (sambil menunjukkan gaya ala ala bongkaknyee),bergaya, ada YM,touch screen kot

saya: laaa aku tak suka laa sebenarnya handphone yang ada touchscreen ni.menyusahkan tau.nanti ada cap jari kita dekat screen tu.euwwww geli i tau
(sambil pergi ambil dettol punya sanitizer lalu meggunakannya dengan menuangkan ke atas telapak tangan dan start..apa2 laaa)
roommate dulu yang tadi: alaaa tapi kan dah ramai laa yang suka iphone..nanti nor(bukan nama nickname sebenar)
nak beli jugak laa iphone tu..hehehhe(dengan gayanya yang ala ala gedix melampau)

susulan dari perbualan tidak rasmi atau bahasa omputehnyaa informal conversation(cewaaahh) di atas,
nampak laa yang tuan punya blog ni memang tak suka atau anti atau benci atau meluat..haaaa apa lagi ..akan handphone
or cell phone or mobile phone yang ada touch screen ni...betuuuullllllll memang aku tak suka sebab
my aunt dah pernah guna yang sony brand tapi cam hampeh..da laa tiada keypad dan hanya depend kt touchscreen tu jek.
bila touchscreen dah tak boleh function dengan betol(atas alasan selalu guna untuk tujuan pekerjaan.ahaks)
mula laaa masing2 start gelabah cam makcik bedah jual nasi lemak kat belakang sekolah ihsan tu(men hentam jek name makcik tu..huhu)

tapi kan......aku lak yang dah start suka handphone touch screen ni...hehehe oppssss jangan baling bantal peluk berbentuk tulang anjing tu kat screen laptop korang ek
hahahha...lepas tu dah start angan2 mat jenin nak beli iphone..kalau tak nak beli blackberry yang juga salah satu banned handphone list aku
heheh..itu laaa orang ada cakap kn..(tatau aa ye ke tak) jangan selalu sangat benci seseorang nanti lama2 kita akan suka..
(tatau laaa peribahasa tu apply ke tak dalam situasi aku:)...eh handphone bukan orang kn?




conclusinyee(ye ke eja cmni?)
aku suka handphone aku ni jek..haha..:)