Saturday, January 16, 2010

Relationship Status kat FB

ha korang tau kan apa entri i kali ni?ni confirm semua orang ada FB kan?takkan tak maju2 lagi kot?(aku pun baru berape bulan ada FB);p..tak kisah la.ada friendster ke(zaman matrik uia dulu),myspace ke(sampai sekarang tak berminat nak ada myspace ke mycorner ke..haha ada ke),tagged ke(ni ramai sahabat handaiku sebut TAGET!bukan ye anak2 pandai.sebut tagged jek.'ged' tu takyah bunyi.:)),twitter ke(eh twitter tadek relationship status ek;p)

FB laa yang paling penting kan.dalam info korang atauprofile korang mesti ada suh pilih relationship status kan?ok siapa ada facebook tuh click kat sebelah wall korang click kat info.(cewah mengaja orang sambil cakap gaya ala omputih konon).tapi kan ada sorang kawan FB ni die tadek wall la.macam mane tah leh jadi gitu.sian2.ok sambung.da nampak profile korang yang tersusun tu kan korang click kat edit tepi tu.ade relationship status (cut short jek la ek.mesti korang da tau da ni).sebenarnya i nak bagi opinion or explanation based on my understanding laa makna status2 kat situ.heheh lets hit it!

1. single>>>maybe ini tak bermakna seseorang itu berstatus single dia nak cari life partner serta merta.tak juga.maybe seseorang tu nak single sebab tak nak terikat dengan mana2 ikatan lagi before getting married.ataupun sebab taknak pening kepala la kan.lebih senang hidup single bersama kawan2 dan family tercinta.maybe jugak sebab nak ada ekonomi kukuh dulu ke(cewah ekonomi).duit la tu kan.sebab nak kejar kejaya dulu ke.ye la kalau lelaki takkan nak cari kerja sengkek jek kan(opss maksudnye nanti macam mane nak kahwin bagi makan anak bini kalau kerja gaji ciput?betol tak?bukan materialistik ok).

2. in a relationship>>bagi i maksudnya bila seseorang tu letak status in a relationship dalam Fb dia kan(ye yee tau tau.cepat sikit explain),seseorang tu ada ikatan laa dengan someone.cam couple laa bak kata remaja U sekarang(haha budak sekolah tadek ek).ikatan before getting married.kira cam serious la jugak.hehe.asal tergelak tiba2 pun tatau nape.so bila nampak jek status ni dalam FB cepat2 korang kena beringat2 supaya kawan berpada2 dengan orang tu takut si bf or gf dia hangin satu badan.hahaha.

3. engaged>>>aha ni lagi satu status yang boleh membuatkan kita tersentak jap bila tengok kat news feed ada kawan kita da change relationship from single to engaged!.ni da terjadi kat i bila ada seorang kawan laki yang memang otak gila2 tak hingat la kan.perangai cam budak2 lum pas PMR lagi.tup tup i tengok dlm FB da change relationship ke engaged maa...haha tak sangka.apa orang kata,unsangkarable.haha tak wujud k word nih.dalam dictionary yang advanced learner yang terpaksa beli time kat matrik dulu pun tadek word ni.apatah lagi kalau cari dalam internet.haha.dah2 bosan merapu.so senang maknanya orang tu da bertunang.seriousnye bertunang la.bukan tunang main2 masa zaman tadika dulu.

4. married>>>okay ni lagi la korang da tau kan?KAHWIN!.dah tak yah nak explain lebih2.budak kecik pun tau maksud dia.

5. it's complicated>>>okay explanation ni i dapat dari 2 sahabat i dari FB jugak.seorang tu adalah ex schoolmate masa form 3.sekarang jumpa balik dalam FB.yaayy!.seorang lagi kenal tiba2 dalam FB.teruja?haha.dua orang kawan ni explained lepas i buat status kat FB tanya maksud relationship ni.diorang kata dua2 suka tapi masing2 pendam perasaan.ha paham?tak?paham kan?so kira complicated la tu.macam diorang tak luahkan perasaan masing2.sebab takot yang sorang ni bertepuk sebelah tangan jek(kalau tepuk dengan kompang bunyi pe).

6. in an open relationship>>>ha yang ni i letak dalam FB i.haha.tatau nape.sebab rasa cam unik jek.tak pernah dengar.so letak jek la.maksudnya girl or guy tu ade freedom la kot nak kawan dengan siapa2 jek yang dia suka.kira tadek orang leh marah diorang sebab kawan dengan si polan si polan.haa cam tu laa..kira cam diaorang ni tak seriuos sangat laa pasal serious relationship ni.just nak berkawan ramai2 dulu kan.social level yang amat tinggi.haha konon.tapi i tatau la pulak pasal hubungan songsang tu termasuk sekali ke tak dalam open relationship nih.opsss...

7. widowed>>>ha yang ni pun pelik.janda ek.ke duda?ada gak orang nak letak status ni dalam FB diorang even orang yang i kenal sangat2.issshh..merepek.tatau laa nak explain apa pasal status ni.sebab pelik.hehe.sorry.

da clear kan?bukan clean and clear k?so its up to you guys nak choose status yang mana menjadi pilihan di hati.hehe sometimes i rasa orang main letak jek status apa pun.tak ambil pot pon.haha.saja nak share my opinion pasal hal ni.tiba2 rassa ada idea lak nak tulis dalam blog.enjoy!




p/s: sebenarnya dalam islam sendiri tadek kan hubungan sebelum kahwin?pandai2 la ek....

2 comments:

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Tapi camne kalo dah letak status In Relationship tapi masiha da org ngorat lagi.Ah! hahaha...perasan gila.

Suhada Razak said...

hahaha ala pandai2 laa nak kaver ngan awek u kan.ish bukan nak bagi pengaruh buruk.haha tapi kalau dah perasan sangat nak wat cmne kn.perasan tu penting untuk menaikkan semangat.haha tiba2.senang2 jek tuka jek la status u tu kepada open relationship.:p