Wednesday, February 10, 2010

-Kenang-Kenang-




salam

kenangan sebenarnya.of coz laa i nak cerita kenangan kat madinah n mekah kan.ok2 mesti semua orang suka baca entry yang pendek2 kan.bak kata Razi "kalau panjang nanti jadi serabut".hhehe
ok how am i gonna start?hmm kenang2 dr madinah dulu k..;p

1. dalam flight Saudi Arabia Airlines masa nak pergi madinah.makanan sangat2 ok.sedap(bagi i laa sedap sebab lapar melampau masa tuh.haha) tapi tak tidur even flight selama 8 hours.main game tengok movie jek kerja.ulang2 tengok ice age 3.haha.

2. hotel Taibah di madinah.sangat selesa.aircond katil bantal tv plasma bathroom semua okay and selesa(cewah ayat baik2 jek kan).tapi memang betul la.tadek apa nak di complain.:)

3. makanan lagi la okay.rutin makan i tiap2 hari sangat teratur yee compare kat Malaysia.hehe

4. first time dapat tasbih free dari perempuan arab di masjid nabawi.

5. tiap2 kali time solat nak masuk masjid nabawi kena check beg oleh polis wanita arab di pintu masjid.tapi hairan kenapa laki diorang tak check pon.hishh diskriminasi ke?

6. perempuan arab tak boleh drive and tak boleh bekerja.tu from my observation laa.

7. started to feel like i wanted to wear purdah.hehe sampai sini kena fikir semula;p

8. jubah2 perempuan arab ni semua lawa and cantik and menarik.kat malaysia tadek laa....sigh.

9. sangat2 sejuk di madinah sampai ada satu masa nak g solat susah nak buka mata.angin kuat sangat kot

10. selalu lepas asar mama suka pergi beli kebab kat depan hotel.tapi tak pedas la.hampeh.hehe tapi i tumpang makan gak.

11. perempuan jual barang macam stokin selendang kasut selipar makanan inai kat depan masjid nabawi atas jalan jek.time solat terus g solat.

12. orang2 di madinah sangat friendly(time nak jual barang la).barang pun murah compare dengan mekah.

13. penjual di madinah tahu cakap bahasa melayu(maybe sebab ramai pekerja indon).rasa cam bahasa melayu ni international lak kat sana.

14. pekerja indon ramai jadi cleaner kat masjid or jadi maid.sama macam halnye di malaysia..

15. ada laki arab ajak kahwin.baru jumpa a few seconds dah nak jadi husband kita.plzzzzzz......tapi tokey kedai jubah beb.haha menggatal di situ..

16. first time solat pakai jubah dengan selendang.tadek telekung.

17.di masjid nabawi meriah time isnin and khamis sebab orang2 di sana puasa sunat.dapat kurma air teh air zamzam makan dalam masjid.

18. dapat berdoa dan solat di Raudhah.alhamdulillah.

19. dapat ziarah makam Rasulullah, tapak rumah Siti A'isyah, makan Sayyidina Hamzah di Jabal Uhud.

20. tak boleh bawa hp or camera dalam masjid nabawi.tapi orang arab lain boleh lak.diskriminasi?

21. pernah terjumpa or terserempak dengan perempuan arab yang sangat2 lawa.putih merah mukanya.patut aa selalu pakai purdah.tak bagi laki lain tengok.

22. handbag perempuan sana sangat menarik perhatian mata i.haha(yang tu lak dia nak mengomel kat sini).

23. kuih kurma and chocolate sangat best.kat mekah tak jumpa.rugi tak beli banyak.kat rumah ni da nak dekat habis dibaham olehku.hehe

24. orang lelaki arab tak sabar dalam memandu kereta.suka tekan hon.ish3

25. layanan di hotel Taibah sangat bagus.pekerja yang serve makanan pagi tengah hari malam sangat committed and suka senyum:)

26. flight pergi madinah sama dengan Azhar Sulaiman(alaaa yang pelakon handsome macho tu.hehe)

27. first time pakai number phone madinah aka arab.siap ada jual top up.Mobily.

28. first thing barang yang di beli bila tiba di madinah ialah beg color merah.comel:)

29. beli stokin comel color pink pun di madinah.2 pasang 10 riyal.

30. beli jubah pun di madinah.pakai time nak balik Malaysia.

31. pernah berborak dengan budak laki arab.campur bahasa.english plus arabic. coz dia pernah datang KL and Langkawi.

32. transit kat Riyadh selama 1 jam duduk dalam flight.bosan.

33. pramugara and pramugari Saudi Arabia Airlines tak friendly.serious bagitahu ni.compare yang Malaysian.kita lagi friendly.murah dengan senyuman.diorang sangat serious.rasa nak pelempang jek diorang.haha

34. lelaki kat sana cam susah jek nak pandang perempuan.i jek la yang pandang diorang.hehe.

35. pergi pasar kurma and Jabal Uhud naik taxi.perrghh.naik bus taknak.

36. payung di masjid nabawi sangat indah.

37. nak ambil gambar kat sana taktau nak posing macam mana.selalu berdiri tegak ala askar.;p

38. selalu tidur awal di sana sebab penat.tapi selalu makan.hehe

39. mereka suka bawa anak2 mereka ke masjid.kalau nangis pun diorang biarkan jek.dah tak focus nak solat.

40. memang ada rasa dan keinginan untuk tinggal di sana.insya Allah:)

okay i tahu sangat bersepah.tadek masa nak kemas.ada masa untuk beribadah jek.hehe cewaahh.haa tu beg merah comel ang i bgtau td.

haaa kurma di madinah.sangat friendly tuan punya kedai nih.ambik laa kau sebanyak mana kurma nak makan.dia asyik kata "halal halal".



p/s: nanti next next entry i cerita pasal kenang2 di mekah and jeddah pulak yee..lapar lak tetiba nih.panas siot Malaysia ni.hehhe;p

4 comments:

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

bestnya.model dia pun comel macam pelakon ayat-ayat cinta.ecece.hahaha.bila la nak dijemput menjadi tetamu Allah nie?

Suhada Razak said...

hahahhaa siot betol ek.pergghh pelakon ayat2 cinta tuh lagi cantik seh..alaaa ade rezeki ade la tuh.

jajarina said...

beshnyer.. teringin nak g sane tp lom da rezki lagi.. huhu

Suhada Razak said...

hehe insya Allah ade la tu rezeki masing2 Allah bagi kan?byk berdoa jek.