Friday, February 12, 2010

Why Sometimes We Do Not Feel Grateful?

salam.

-grateful-......word of today.

most of the time we do not feel grateful.am i right?(boooo tipu gila aa kalau korang selalu sangat bersyukur)

grateful-->>pleasing,thankful,expressing attitude,appreciate of benefits received..(adjective)

what are those things that most people regret and do not feel grateful about it?let's check these out!

house(materialistic giler)

people usually say, "honey, why don't we have a bigger house than we have right now?it's small and messy laaa.i rimas la you.nanti orang ingat kita ni poor family lak"

(ni ikut style orang berlagak konon2 kaya cakap rojak)

cars(berlagak di jalan raya)

people usually say,"papa, mimi(bukan real name) nak kereta yang sesuai dengan imej and lifestyle sebagai seorang student.takkan nak pakai kancil kot?"

(si papa dah pening kepala)

handphone(semua orang obsess kot)

people usually say,"yoo bro.i have surfed on net and i am gonna buy this new BB!haha handphone lama bagi jek laa kat siapa2"

(padahal handphone lama baru pakai setahun and duit nak beli BB tu duit mak ayah.boleh cam tu?)

kecantikan(kecoh gila beb)

people(women) usually say,"i think my nose is gonna make me will-not-get-a-job-and-boyfriend syndrome.why am i not as pretty as ......whoever laaa"

(what the heck??kalau tadek hidung camne?)

job(extremely important!!)

people usually say,"i do not like this job.at all!why did i take it?the salary does not make me rich and still have to drive my kancil which is really not up-to-date!"

(padahal gaji da 2 ribu lebih,tak kaya2 sebab suka abeskan duit untuk modified kancil buruk tuh.bangang!)

sakit(hati2 yeekk anak2)

people usually say,"hishh(da mengeluh di situ.nampak sangat) kenapa laa aku yang kena sakit nih.bukan orang lain?bukan si sally tonggek tu yang kena?padahal dia lagi jahat siot dari aku.kenapa aku?tak adil!"

(Allah bagi sakit ni kan nak hapuskan dosa kita.redha jek laa selain berusaha dan bertawakkal kepadaNya.orang kata, sakit datang macam kilat,sakit pergi macam semut)




so from now on,i am telling and reminding you guys(my lovely readers) and myself also that we have to feel grateful everyday and everytime and everything that we have right now in our lives.

ada hikmah kalau kita tak dapat something yang kita boleh mati laa konon kalau tak dapat(padahal tak dapat tackle awek yang nak beli burger semalam).

do you guys have anything else to share?something that we usually do not feel grateful?






p/s: have you guys ever thought about what will other people say when they have this kind of complains?especially to poor people or poor family?or handicapped people?so feel grateful..:-)




6 comments:

ringo said...

bersyukurlah dengan apa yang ada.cey klise gile.tapi betul ape

Suhada Razak said...

yup ringo.betol2.hehe

Adam said...

kita takkan merasa bersyukur jika kita tak merasa kehilangan. jika kita hilang baru kita akan ingat kepada pencipta.

baru kita nak merasa bersyukur. tapi ini lah realiti nya. kita tak pernah bersyukur sehingga satu-satu nikmat yang di kurniakan kepada kita di tarik balik..

Suhada Razak said...

woww.adam i like ur pic.;p

well,maybe.semua orang tak perfect but we can try to be better from time to time..berusaha!

thanks adam and ringo for the comments!:)

zack zukhairi said...

nice one babe!
agreed! especially kat part "kreta" ngan "BB" tu. :)
diorang ni macam berlagak gile. macam datin-wanna-be la konon.
hehe

Suhada Razak said...

heheh 2 laaa pasal.actually yg psl cars and BB tu pnah jd kt kawan aku.2 yg nk share.

thanks zack!;p


p/s: naseb bek tak bgtau name dirg.kalo tak tapak kakinye di bibirku.ahaks!