Thursday, November 29, 2012

Beri Perhatian ye..

sebenarnya kita ni dalam apa pun hal yang kita nak buat.yang kita nak dengar.apa apa pun lah kan.memang kena bagi perhatian.nak nak pulak bila time mendengar.kalau boleh kena bagi perhatian lebih dari 100%.

sama jugak lah macam dalam kelas ke seminar ke ceramah ke tengok teater ke tengok drama or movie ke kan.dah nama pun kena tengok dan dengar.kalau tak tengok.kalau tak dengar.macam mana nak faham.betul tak?tak kira lah kau pandai menggunung sekali pun.at least nilai murni tu ada dalam diri setiap orang, iaitu kena hormat apa orang lain tengah buat kat depan.apa orang lain tengah cakap ke tengah mengajar ke tengah present ke tengah bagi idea atau bantahan ke.tu semua kena bagi perhatian.

fokus k fokus.ha senang cerita fokus lah kan.

nak cerita pasal diri aku lah.kalau dalam situasi macam ni kan.aku tengah fokus.khusyuk lah ni even tadek lah 90% khusyuk pun.tapi sebab benda baru nak belajar.jadi aku akan fokus sehabis boleh.phone letak dalam handbag.laptop tutup.pandang depan sambil tangan main pusing2 pen *kelebihan aku pusing2 pen sampai anak murid terpukau dalam kelas*.

so bila ada mereka yang dekat dengan aku tengah bercakap2 even konon sangat perlahan sampai aku tak selesa tu.aku jadi rimas tau.tak suka.apa diorang ni tak hormat orang kat depan tengah bercakap ke?tak segan ke tengah main phone tengah main facebook time tengah belajar?phone atas meja pulak tuh.

contoh situasi yang aku pernah alami.dalam group aku ada lima orang.duduk dalam kelas dalam group.sorang tengah tengok gambar dalam laptop.sorang main phone.sorang tengah cakap phone.sorang tengah mewarna dalam buku course outline.dan aku?tengah perhatikan gelagat diorang.so jadi aku pulak tak fokus.aihh..

sama macam tengok tv kan.apa2 drama ke movie ke aku nak tengok.aku takleh orang lain bising yang MELAMPAU.cakap2 tu boleh lah.sama aku pun cakap jugak.ni situasi bila mana tengah tv even aku kuatkan volume pun dia makin kuat suara bersembang dalam phone.aihhh nak tegur kang kata....entah lah.

ni dugaan lah untuk aku.dan kelemahan aku jugak.sebab aku ni bukan nya multi tasking type of person.maybe sambil drive sambil bercakap siap guna tangan tu aku boleh.sambil masak aku pergi tweet kejak tu mungkin aku boleh jugak.tapi kalau bab belajar terutamanya.aku tak boleh.aku kena fokus jugak.

so jangan bising2 bila duduk sebelah aku.memang aku bagi ciuman lembut kat pipi.guna selipor jepun.

bye.

 


 

No comments: