Thursday, July 25, 2013

Perangai Twitter

dah tahun 2013 ni semakin ramai jumlah manusia yang ada account twitter seluruh dunia.ini teori aku lah.tatau lah google nak kata apa.kalau dia ada kepala mesti dia dah geleng2 kepala macam manusia jugak.

since aku dah ada account twitter tahun 2009 lagi even sebab buat twitter pun tengok Britney Spears ada jugak.haha tapi until now aku rasa kekonon macam dah faham sangat manis pahit orang main twitter ni.if each day most of the time you spend half of your life on twitter then you will get what im tryin to say here bro.cewahh

macam aku la.aku follow orang yang aku nak follow jek.itu pasal lah sikit jek yang ada dalam timeline aku.tapi sikit2 pun timeline gerak laju jugak serupa tak ingat dunia.tu yang malas aku nak follow lagi ramai orang.biasalah aku memilih sikit.ngee~~

sebab aku ni jenis mudah kesian ke orang so orang yang aku follow tu lantak lah dia tweet mende2 merepek pun hatta selipar jamban hilang ke suami lambat balik rumah ke yang suka troll melampau ke yang suka cerita daily life dia ke yang frust stress bercinta ke yang sedang hangat bercinta ke yang pura2 tunjuk baik ke apa ke tak kisah lah.aku baca jek.kalau bosan cemana pun aku scroll down scroll up jek lah.tapi aku tadek sampai nak unfollow or mute.

yang aku pernah cakap aku nak unfollow tu aah memang ye aku unfollow.sebab baru aku sedar aku follow twitter dia sebab ramai petik or unmensi nama dia dalam timeline aku.so sebab terpaksa follow maka aku juga terpaksa unfollow.takpelah selalunya orang yang aku unfollow ni dia dah ada beriban followers.

dan aku juga sedar yang semua yang ada twitter ni termasuk aku adalah attention seekers.semua nak perhatian sebenarnya.hatta tweet2 yang berilmiah ke tweet yang quote2 indah ke yang copy paste ke semua tu nak kan perhatian.tak caya?dalam pada tweet tu diorang juga mengharapkan RT dan fav.kan kan?sama jek tu cuma konsep lain2.

itu yang aku faham lah.

lagi satu aku juga sedar yang kerana twitter dan tweet suka hati itu adalah hak milik setiap insan.maka nya aku dah semakin hari semakin emotionless dengan tweet2 yang berlegar dalam timeline aku tu.lebih kurang sama jek sebenarnya cuma recycle balik tanpa disedari.aku malas lah nak tegur.aku perhatikan jek lah.aku pun kekadang buat benda yang sama.

so now it's up to you nak tweet apa2 pun.biarkan jek lah.jangan nak emosi sangat.yang aku tahu aku buat twitter dulu sebab ikut Britney Spears *ulang tayang*.ada orang suka komen2 tweet orang itu lah orang ini lah.kenapa jerawat nak tumbuh kat dahi pun nak tweet lah.kenapa hari ni tak puasa pun nak bagitahu seluruh dunia lah.kenapa nak tweet pasal daily life kat orang lain lah.ada aku kisah dengan life kau?eh macam macam aku jumpa.semua orang nak complain.

habis tu tujuan twitter ni apa?kata what's happening kan?

but just be careful guys.jangan sampai masuk lokap yee dalam bertweet tu.dan jangan persendakan agama.kekadang rasa nak main2 tapi......

renungkanlah.selamat menyambut Nuzul Quran.esok cuti.byeee

Monday, July 22, 2013

Kantoi Paling Deep

sekolah Yaya habis pukul satu petang pada bulan puasa.selalunya sekolah dia tak sama dengan sekolah harian biasa.Yaya sekolah agama.dari pagi sampai petang.tapi special nya bulan puasa ni maka sekolah dia balik tengah hari.

balik sekolah jek tidur.apa lagi yang nak dibuat di rumah melainkan ada orang gaji yang sentiasa sibuk menguruskan dan mengasuh adik Yaya yang kecil itu.lagipun budak darjah dua ni selalunya nak solat pun bila disuruh mak ayah jek.kalau mak ayah takdek kat rumah, apalagi kan...

Yaya puasa seperti biasa sebab dia janji dengan ayah dia.kalau puasa penuh ayah dia nak bagi basikal.

dah pukul 5 petang.Yaya turun dari bilik terus teguk air mirinda oren dalam peti ais.alah orang gaji dia bukan nampak pun.hari ni Yaya nak puasa sampai pukul 5 jek sebab lepas tu dia nak main kat taman bersama jiran2 yang lain.

sesampai kat padang taman permainan perumahan Yaya tu, kawan dia tanya,

"Ya, awak puasa tak hari ni?" si Nora mengajukan soalan standard kanak2 8 tahun.

"kita puasa lah" gelabah jugak Yaya nak jawab.orang dah buat salah kan.

"tapi apa dia yang ada garisan oren atas bibir awak tu?"

sambil cepat2 lap dengan lengan tshirt dia, "eh mana ada lah! kita puasa!"

"eeeeeee Yaya tak puasa!" ramai2 cakap macam ni dengan nada mengejek ke aku.


ok kantoi ni pengalaman sendiri.bye

Tuesday, July 09, 2013

9 july 2013

tepat pukul 10pm aku dilahirkan pada tarikh hari ni.selamat hari jadi kepada diri aku yang dah berubah angka umurnya setiap tahun.

lagi best sebab hari jadi ni jatuh pada sehari sebelum puasa.habis terawikh jek tepat2 aku lahir.hikhik kebetulan jek.

thank you so much for those who wished me on facebook, twitter, whatsapp, call, kakaotalk ah kemain dalam kakaotalk pun ada.and thanks for that lovely present from the teacher from my school.sangat terperanjat ok.bukan terkejut lagi dah.

and it is pretty sad coz i didnt get the chance to celebrate it with my family but.....had a wonderful spent weekend with him.hehe..

and again.thank you.and i love you.salam Ramadhan.i got to be stronger than before.byee

Saturday, July 06, 2013

Rindu yang Itu

selalu tu kalau tengok tv kan.time azan maghrib jek akan tunjuk video kat Madinah dengan Mekah.ish aku rindu lah nak datang situ lagi.

last time datang tahun 2010.habis grad terus ikut family buat umrah.tak dan nak menganggur sangat sebenarnya sebab balik dari umrah terus dah dapat kerja.Alhamdulillah.

first time datang time aku darjah 5.memang dua minggu ah ponteng sekolah.time budak2 dulu apa yang aku pikir sangat bila datang ke Tanah Suci.asyik pikir nak beli mainan mainan mainan.sampai airport Jeddah jek nampak mainan canggih nak beli.dulu2 femes mainan walkie talkie tu.beli lah jugak kekonon feeling hipster di zaman sekolah rendah.masalahnya aku ada simpan lagi mainan tu.so sekarang nak kata apa?hehe

kali ketiga nak datang ni kena kumpul duit sendiri lah.ajaibnya datang Mekah dengan Madinah ni kan.yang kau tau nak beribadah jek.takdek benda lain.yelah shopping tu adalah sikit2.tapi memandangkan mama papa aku dah tiap2 tahun buat umrah maka nya dah warning ke aku awal2.shopping time nak dekat balik Malaysia jek.ok menurut perintah tuan puan!

maybe masa tu facebook twitter instagram tu tak popular lagi atau mungkin tak wujud lagi smartphone canggih.aku dulu amik gambor dalam 200 keping.tu semua guna camera phone nokia xpress music yang 3.2 mp tu jek.aku bukan amik gambor aku pun.gambor pemandangan, gambor parents aku, gambar stokin pink aku.ikikiki ambik lah jugak gambor tapi tadek lah lepas amik gambor terus nak upload ke facebook kan.nasib dedulu aku takdek smartphone.

aku rasa aku jek yang teruja nak amik gambor dan parents aku buat rilek jek.maybe diorang puas amik gambor so dah malas.aku ni bila aku sorang jek excited tak best lah kan.so amik jek gambor2 tah apa untuk simpanan.sedih jek..

tak macam ada sesetengah orang tu.tengah mengerjakan umrah pun update kat instagram dengan twitter.hurmmm..bagi aku lah kan.susah kan kita nak dapat masa sesuai nak datang sana.so..tak salah kan dalam masa yang singkat kat sana kau tayah nak online?tayah update?yelah semua orang tahu kau buat umrah.kau alim..

just my personal opinion.sebenarnya memang aku betul2 rindu nak datang sana lagi.memang betul orang cakap.datang sana macam taknak balik Malaysia dah.beribadah kat sana memang tenang :)

so aku nasihatkan ada duit lebih tu pergilah buat umrah dulu sebelum melancong ke negara2 lain. :))

tah lah.aku rindu.bila lagi aku boleh nak jejak kaki ke sana lagi..

Thursday, July 04, 2013

Ucapan

DARI KAMAR HATI

Meniti dedaun hari
Yang gugur helai demi helai
Menghambat usia kehujung senja
Itulah yang tertulis pada hukum masa..
Melihat keliling diri
Apalagi yang lebih menyenangkan
Selain merasai sentuhan kasih
Yang dihampar oleh kalian..
 
hehe ni nukilan dari ustaz Amran.beliau ustaz aku dari sekolah rendah.sekarang dia still nampak muda even dah umur 40 tahun dan ada tiga orang anak dan yang keempat akan lahir insyaAllah bulan Julai ni.
digelar ustaz.tak pakai kopiah mahupun songkok ke serban ke.dia cool jek.tulis sajak boleh.create pantun secara spontan lagi lah tererererelll. main gitar apatah lagi.melukis memang dah hobi.bayangkan...
selamat hari jadi ustaz Amran! lagi best sebab share same birthday month dengan ustaz.yeayy!!