Saturday, November 09, 2013

Pukul 8 Malam Punya Borak

cuaca: kat luar hujan tapi dalam rumah aku mandi peluh jek.jimat air.


aku: kat mana ni?
dia: atas jalan lagi daa
aku: cepatlah balik.nanti tengok 8tv tau.
dia: apsal?shout awards?
aku: aah *excited*
dia: why?we have astro kot.why do i have to tune in to 8tv?
aku: sebab ada redza minhat
dia: do i care?
aku: you have to laahhh
dia: fakyu lahhhh
aku: woiiittt
dia: eh sorry2.haha! i'll call u back aaa with redza minhat kat sebelah seat i.
aku: *letak phone*


shout awards punya pasal. haha careful okayy.



Thursday, November 07, 2013

Aku dan Hospital

khas karangan untuk Bahasa Melayu SPM.haha tak lah just kidding.

memandangkan aku dapat tahu sahabat sejati ni eksiden dan terseliuh khabarnya maka aku teringat lah kisah aku eksiden jugak dulu.tapi bukan cerita sangat pasal tu.nak cerita pasal aku pernah masuk ward.

eh bukan menziarahi orang dalam ward lah!

10 years ago lah kan.when i was 17 aku kena tahan ward.time tu before trial SPM.pagi ahad tu aku turun bawah nak breakfast dan bukak jek tudung saji aku dah tak nampak apa dan bila sedar aku dah kat karpet meja makan sambil dipangku oleh mama.oh aku pengsan rupanya.

aku rasa aku ok jek.entah sebab apa boleh pengsan.mama aku dengan kuasa yang ada dan dengan sifat gelabah yang memang wujud dalam diri tu terus bawak aku gi hospital.papa aku ikut jek lah walhal aku rasa papa aku pun rasa aku tak lah teruk mana.bawak klinik sudah.ini apakah?hospital?

dengan aku tak mandinya.dengan berbaju tidur lagi nya yelah kantoi sudah belum mandi lagi sampai lah aku ke hospital yang dimaksudkan.doktor cek berat aku time tu 39kg.diulangi 39kg.tak pernah berat aku seringan itu.so doctor ada bagi pilihan lah either i nak balik rumah or stay kat hospital.which means masuk ward lah kan.mama aku dengan sepantas kilatnya yes aku kena masuk ward.for three days.

time nak cucuk jarum kat tangan kiri aku ni ya Allah ya tuhanku...orang yang pernah kena jek yang tahu rasa cemana.sambil ambil darah sekali ke tah jarum tu.lagi satu nak masukkan glukosa so that aku tak pengsan dah.badan aku kurang gula.doctor kata lah.

memandangkan tu hospital swasta maka nya aku dapat bilik sendiri.ada tv.which i didnt watch that much.setiap kali nurse masuk every 2 hours dia akan ambil darah kat lengan aku.penuh kesan cucuk jarum.darah aku tak pekat.and then darah aku sikit.

esoknya the doctor came to see me and had a private conversation with my parents which was he asked whether my family ada tak yang kena leukimia.i was like......no way.this is no way.setahu aku takdek sejarah family aku macam tu.because he said i had this symptom lah seperti darah putih aku lagi banyak dari darah merah.and he reminds me if i gosok gigi ke tetiba ada darah ke terluka terus direct panggil nurse.selalu berpeluh ke.ish macam2 lah.

so the whole day aku tak nak makan.aku takut.dan nurse teruskan aktiviti dia dengan ambil lagi banyak darah aku.bila aku dah tak demam so the next day aku dah boleh keluar.ingat lagi tak jarum kat tangan kiri aku tu?nurse tu tarik dengan ganasnya terus aku rasa nak tumbang.nasib aku sempat pegang meja nurse tu.penuh darah aku dalam botol tu.

so nak cerita aku dulu pernah disyaki kena leukimia.doctor suruh datang balik bulan depan nak cek semula.tapi aku tak datang sampai saat aku type entry ni.

alhamdulillah aku sihat.tapi effect sangat2 ke result trial SPM aku.nasib papa aku tak marah,.bila SPM betul memang pulun habis habisan.

sebab tu aku taknak pergi hospital dah.ubat banyak sangat kena telan.huhhh!

Monday, November 04, 2013

El Layaly

The Nights.

this song is my favourite arabic song ever since i was in high school.i got the CD that i always listen to it after school.this is weird by the way.

for the past 10 years i still remember her name and the title and yes still have the music video on my phone even i have changed and bought a new one.ok ni lagi pelik.

and i think because of this song i now am an Arabic teacher for primary school.lol

enjoy okayyy.next time we sing Rosalinda song.yeahh! still have the ringtone on my phone.HAHAHA!


Sunday, November 03, 2013

Alhamdulillah Selalu

i have my own BFF since school.it is different from your BFF in uni.this is something that i wanna share with you and hopefully i will feel more grateful.

story about my BFF.

i have this one friend.we have known each other since primary school. her family is not that rich.i mean not that poor but enough to say that she is the one who takes care of her family alone compared to her older brother who is still studying in Shah Alam.

she doesn't have a good job.she has a job but the salary is not that enough for herself as she has to pay for her car, bills and stuff. plus she doesn't have a plan to get married although she has had once before. her dad is a retiree and her mom is working at the IPD and still has to go to KL every weekend to do stuff for her surgery.i'm not sure what it is.but still need some money to go for the surgery.

that is a little bit intro about her.

yesterday we hung out together as usual.whenever i come back to Kuantan she is the one that i will text to hang out with.me working in Perak (as  some of you already knew) and i asked her to stay with me in Perak and help her to get a job.she responded, "kau tau kan su kenapa aku tak boleh ikut kau.nak tanya lagi..".

"kenapa kau tak boleh ikut?kan nak cari kerja"
"aku kan kena jaga mak ayah aku.siapa nak jaga?mak aku sakit.ayah aku pulak selalu masuk hospital cek darah semua.itu hari dia pengsan tau.sian dia..
"ohhhh...."

silence.

i'm so glad and grateful that i have almost everything in my life compared to her.i don't have to pay the bills.my family is great.no one got sick so far alhamdulillah.my mom still working.my dad is a retiree but still got some money that he and mom can perform umrah every year.

sometimes when the hard times say 'hello' to me i never realized this whole thing that there is always people out there or my best friend that probably could have faced more complicated situation than me.

i'm so stupid.