Thursday, December 26, 2013

Umur Awak Berapa?

perihal umur.kekadang umur ni tak menentukan fizikal seseorang.maksudnya walaupun badan kau kecil dan slim dan tinggi tak semestinya umur kau baru 17 tahun dan sebaliknya.

masalah umur tak sepadan dengan bentuk fizikal ni dah lama jadi isu especially dalam family aku.bermula dengan kakak aku sampai lah ke adik bongsu.tak terkecuali mama dan papa aku.

satu petang di hari raya aidilfitri tahun bila aku tak ingat.sewaktu kami sekeluarga bertandang untuk berhari raya ke rumah kawan mama aku....

"yang anak sulung ni kerja apa?" sambil tunjuk ke arah adik aku yang ketiga.

"eh tu yang no tiga.ni ha anak sulung.kerja RTM" balas mama aku lembut walaupun kat rumah beliau sangat garang.

"ohhhh...yang anak kedua pulak kerja mana?" sambil tuju ke anak no tiga tadi.sekali lagi.

"ni haaa no dua.belajar lagi kat uia.no tiga ni kat matrik gambang".mama aku jawab macam tau2 jek apa yang nak ditanya oleh kawan dia.baik jawab terus.

see?itu situasi yang pernah kitorang alami.balik rumah jek dalam kereta ketawa terkekek kekek sebab fizikal adik aku ni memang dah tahap macam orang dah bekerja.nak kata gemuk tak jugak.tapi besor lah dari badan aku.

pernah sekali aku nak gi order kfc.aku berpakaian lengkap macam seorang cikgu.baru balik dari sekolah.

"adik nak order apa?"

hisssshhhh...aku bukan ketot lah woi.adik adik konon.

muka nampak matang takpe tapi jangan nampak tua.haaa ada beza tu.hi hi hi....

Tuesday, December 24, 2013

Ours is Precious
























Talk Less Adapt More

dari kecil sampai dah boleh nikah bila bila masa jek ni kita telah dipupuk dalam pemikiran kita yang semua perkara baik dan buruk yang berlaku dalam kehidupan kita semuanya ada hikmah di sebaliknya.

hikmah means positive effect. this is according to my unpredictable dictionary of my life.

taktau lah if ada some people yang anggap hikmah ni ada jugak kesan yang negative.kalau ada ... k itu engkorang.bagi aku lain kot.

so now senang cerita kita ambil cerita kehidupan aku.yelah mesti nak tuan punya blog femes jugak.ye dak?thanks dear *bakal jual barang di ig* lol.

honestly dari kecil sampai sekarang aku takdek rasa apa apa yang kurang pun.i got almost everything in my life.i get what i want.i have a one big happy family.i have parents, sisters, my cute little niece,my fiance, my education well-prepared, my job, my friends, my REAL FRIENDS, home, house, i got a chance to eat at any expensive restaurants, ride a new and expensive cars, travel around the world with the love ones, new clothes new shoes new gadgets and all.nampak riak kan?

but once i got knocked down like hell, contohnya macam why hari hari ada kelas sampai malam?bangla pukul 5 pun dah balik kerja tau.ni bagi assignment hari ni hujung minggu dah kena submit.why got so many presentations?dah la bagi masa discuss dalam masa 30minutes jek pastu nak harapkan kitorang present like debomm camtu?pigi daaahh.why tayar kereta aku tetiba pancit pulak ni??time nak gi enjoy lah dia sesaje nak pancit.kereta aku ni kena nak beli baru ni.kenapa makanan sini takdek lah best mana macam yang i makan kat Kuching?hotel ni room service dia lembap ah.and so much more lah bla bla bla dari aku yang takdek nak pikir positif time darurat.

paham tak aku cerita apa?

ramai lagi sebenarnya dugaan dan cabaran lebih dari aku.aku mengeluh pasal kereta padahal ada jek classmate aku yang datang balik naik bas.barang banyak serupa nak pindah bilik.haaa tu lagi kesian ni lagi aku tak bersyukur.merungut pasal makanan?haa yang ni malas aku nak cakap.merungut pasal room service lah banyak assignment lah pemende semua tu pun ada hikmah.orang lain berebut nak sambung belajar macam aku tapi rezeki aku yang dapat.ramai lagi yang tak mampu tidur kat hotel tapi kenapa aku membebel serupa minah kepoh?

ramai lagi yang tak mampu beli laptop dan smartphone tapi kenapa aku masih lagi nak membazir beli gadget baru setiap tahun?bersyukur lah wehh.korang pun sama kan pernah ada dalam situasi macam aku ni.hang jangan nak temberang aaaa.

recently kan banjir kat kuantan.rumah aku alhamdulilah tak kena banjir.kawan2 aku semua rumah diorang kena banjir.semua..dugaan banjir ni lagi dekat dihati aku sebenarnya.patut hari ni aku gi melawat even rumah masing2 dah siap bersihkan pun.tapi...kesian lah kan.

ni kali kedua aku type entry macam ni.apa apa pun fikir jek lah positif.aku pun tengah duk try lagi ni.

Sunday, December 15, 2013