Tuesday, January 20, 2015

Favourite Blogger is Back!

yes that is it.my favourite blogger is back on track yaww.

He's been missing for exactly a year and then he has created a new blog, a new instagram account, a new twitter account all at the same day in October 2014.

I'm pretty excited because I've been following his blog since he was in Auckland. Attractive and humble kind of blogger I've ever met.

And because he is my favourite blogger so I can't tell you guys much about him.I f you can figure out on your own and that's cool.

p/s: I've been a little unwell since three days ago.:(

Thursday, January 15, 2015

Definisi Pandai Bijak Cerdik

Pandai,bijak,dan cerdik ni sebenarnya maksud sama jek.Sama macam clever,brilliant,excellent.


Tapi saya ada pendapat saya sendiri pasal tiga perkataan yang lebih kurang maksud ni.



Pandai.Contoh situasi yang saya faham untuk maksud pandai ni ialah orang yang selalu dapat straight As atau selalu dapat nombor satu dalam kelas.Lagi nampak pandai kalau dia ada pegang jawatan penting dalam sesebuah organisasi tu.cewahh contohnya ketua kelas ke pengawas ke.Orang yang pandai ni kadang-kadang tak perlu tunjuk sangat dia pandai sebab even dia pendiam pun orang tahu dah dia pandai nampak dari segi luaran gitu.Ada instinct lah ni konon.Kalau company ni confirm lah yang teratas tu lah yang paling 'pandai' sekali.Pandai kelentong orang.



Oppss...



Bijak.Contoh situasi ialah dia ni selalu dapat jawab teka-teki.Yang paling susah ke paling senang sekali.So dia bijak lah mencari jawapan teka-teki dan bijak berfikir macam mana soalan teka-teki ni boleh jadi macam tu dan jawapannya mesti macam ni..Ha itu yang saya faham.Contoh lain ialah dia bijak mencari peluang,tak kisahlah peluang nak sambung study ke peluang pekerjaan ke peluang untuk tidak buang masa terlalu lama dalam kesesakan lalulintas lalu dia ikut cakap Waze ambil jalan alternatif ke haa so I consider yang tu bijak lah.



Cerdik.Contoh situasi ialah seorang guru praktikum Pendidikan Islam yang masih mentah tak tahu apa-apa baru masuk sekolah dan tak banyak bercakap.Apabila dia berborak dengan guru yang mengajar Bahasa Inggeris dengan bahasa Inggeris maka guru besar pun berbesar hati suruh guru praktikum tersebut ganti kelas ajar Bahasa inggeris jika guru tersebut tak datang sekolah.Nampak bodoh dan pendiam dan standard lah orang nampak guru agama tak pandai English.sekali...haaa so itulah cerdik.Cerdik itu saya.



Menyesal tak baca sampai habis?ROFL!


Monday, January 12, 2015

Keburukan Diri yang Mengada

Semalam sebelum tidur tetiba saya terfikir yang saya banyak keburukan yang memang mengade.Maksudnya ah orang lain boleh apsal kau tak boleh pulak ni?

Tanpa membuang masa sebab saya agak penat sikit hari ni maka nya mari saya listkan apa yang keburukan mengade itu..

1. Tampal sticker.Bagi saya sangat susah nak tampal sticker tu bagi betul2 center.Contohnya nak tampal iphone sticker home button jek pun tapi sebab tangan ni shaking maka yeah tak center kedudukan.Contoh sticker lain ialah tampal sticker P kat kereta,termasuk sticker Mcd,roadtax.Apa2 kerja yang perlukan detail ni memang I tak boleh.Nanti renyuk lah kedut lah.Even nak decorate dinding kelas pun I rela I yang lukis or warnakan ke or tolong guntingkan ke but bab2 tampal ni yes dipersilakan volunteer untuk menolong saya.

2. Barang or makanan or minuman diikat dengan getah.Guess what bebeh.Beli air milo ais bungkus dan bawak balik class suruh budak lelaki tolong bukakkan untuk I.Yes yes I know right?Tahap mengade sampai macam tu sekali.Bukan I nak mengorat lelaki or ambil kesempatan even boleh jek suruh budak perempuan bukakkan tapi taknak menyusahkan.Susahkan budak laki takpe.hiu hiu hiu..Belilah apa2 pun kat pasar malam.Mee kari,sup nasi ayam,sos keropok,soya gula merah.Semua tu suruh orang lain bukakkan because sometimes penjual ni ikat macam nak mati punya ikatan.Ha biar susah kau nak makan.Tengok jek getah berselirat gitu I terus hurmmm eh U please bukakkan boleh getah ni?hihi..

3. Charge gajet.Phone saya ke phone husband ke powerbank ke mp3 ke laptop ke ipad mini ke semua barang gajet dalam rumah ni saya yang jaga.Nampak bateri nak sikit lagi ke battery low terus saya charge.Saya tak boleh tengok apa2 barang yang bateri low ni.Rasa gelisah.Padahal saya bukan keluar rumah sangat pun.My husband jenis biar jek bateri low sampai off sendiri phone tu baru dia charge.Tapi I tak boleh.Gajet2 family pun saya tolong chargekan even elehhh tak perlu pun.Banyak lagi bateri tapi tah.Resah kemain.

4. Barang tersusun dan still ingat even dah berubah kedudukan.Contohnya masa study UIA dulu saya dan roommate suka share barang especially jubah hitam.Senang nak sarung or pakai kemana mana.Minggu tu saya balik rumah.Sampai jek UIA saya tengok jubah saya yang gantung kat dinding tu berubah kedudukan.Baju depan ke belakang.So saya tanya dia ada tak dia guna jubah tu then dia jawab tadek pun! Jangan nak menipu aaaa.Berubah kedudukan tu mesti hang la pakai takkan hantu kot.Even pinjam iron pun tapi dia pulangkan balik tak letak tempat asal I memang akan ingat.Lipatan sejadah dan telekung,susun buku,susun bantal kat katil,ishh takut pulak dengan keburukan ni..

5. Tak kenal daun.Heeeee saya memang konfius dan pening dan pelupa pasal rupa bentuk daun ni especially bila time memasak.Mak saya suruh ambil daun kari pun saya masih tak ingat rupa dia even baru minggu lepas mak saya tunjuk kat saya.Dan juga daun2 lain.Tabiat ni dah memang dari zaman sekolah.Dia suruh beli daun kesum ke apa daun sup tu tah.Terus I gi tanya orang yang jual daun2 masakan kat situ.Biarlah nak malu pun...kihkih.So far husband tadek lagi suruh ambik or petik daun apa2 ke...


p/s : mestilah banyak lagi keburukan yang mengade tapi yang ni jek lah femes.tadek lah mengade sangat kan.macam comel jek ROFL hilang penat.


Wednesday, January 07, 2015

Facebook Group

Kebanyakan pengguna FB mesti ada atau pernah join mana-mana FB group kan?tak kiralah yang korang request nak join or telah di invite oleh kawan.

FB group ni boleh jadi macam-macam tujuan.Contohnya FB group untuk business,family,uni,BFF,company tempat kerja dan untuk bloggers.

Eh no silap.Untuk bloggers tu selalunya FB page.Yang korang kena Like tu.

Saya ada jugak FB group ni.kebanyakannya di invite.Tak pernah rasa nak join sendiri sebab semak pulak rasa.Even dah ada kewujudan Whatsapp group pun ada lagi yang masih aktif post status dan komen dalam FB group ni.

Ada satu FB group ni telah dicipta (cewah) untuk guru-guru batch saya dari seluruh IPG kat Malaysia ni.Untuk course sama dengan saya sahaja.So...nak ceritalah sikit.Lately ni saya agak aktif dalam meninggalkan komen kat status yang diorang suka post dalam group tu.

Bukan nak glamour pun tapi kadang-kadang agak kelakar sebab diorang ni even ada yang dah lama bergelar cikgu pun masih lagi nak berselisih faham,bergaduh,nak menang jek kerja dalam membalas komen dari orang lain berkenaan status yang dia post.I mean come on people! Mementang cuti sekolah ditambah seminggu lagi memasing banyak habiskan masa kat FB.

I saje jek lah nak komen sebab suka tengok gelagat diorang dan cara diorang menyampaikan luahan perasaan dalam komen tu.Hihihi...lucu sangat.Nama jek cikgu weh.I malas jek nak screenshot.Dahlah semua member dalam group tu bukannya kenal satu sama lain pun.

Ada satu isu ni pasal ada orang cadangkan untuk buat Whatsapp group untuk FB group ni.And again...COME ON PEOPLE WHY DO YOU THINK THIS FB GROUP IS CREATED???!

Dan konon ada orang nak bagi cadangan lagi bernas ialah, "whatsapp group dah banyak sangat ni.semak jadinya.so apa kata kita buat Telegram group?"

FACEPALM PLEASE!!?

Telegram group ni setahu saya boleh muat 200 people jek dalam satu group.Members dalam FB group tu last time I checked was 2,000 members k.Tak tahu lah sekarang ni lagi berganda members nya.Yang komen tinggal no phone nak suruh add dalam Telegram group tu ialah dah lebih 200 komen.K selamat maju jaya.


p/s: petang tadi pun masih ada lagi yang tinggalkan no phone kat ruangan komen.Sabar jek lah..moga anda akan di add oleh admin.








Tuesday, January 06, 2015

Bella Ammara

Nama butik ni.First time tahu pasal butik online ni pun masa tahun 2013.Time tu tengok rancangan Safiyya di TV9.Tak femes lagi kot Bella Ammara ni dan dia tengah nak perkenalkan telekung dengan kain berwarna.Rare lah dengar dan saya suka sebab warna dia pilih tu sangat cantik dan size telekung nampak macam besar dan longgar.It's good kot.

Si Belle ni sempat bagi 'warning' yang telekung yang dia jual dengan kain jenis licin tu apa tah namanya, haruslah dipakai di hadapan muhrim or mahram sahaja.Bagus.So that perempuan Muslim di sana akan ingat yang telekung yang boleh nampak susuk tubuh tu tidak boleh dibawa solat ke surau mahupun masjid :)

Point yang paling penting sebab kenapa saya suka Bella Ammara of all other online sellers is that baju kurung dan jubah dia semua labuh dan longgar dan tak jarang.Yes saya suka baju jenis macam tu even sometimes saya sendiri suka pakai baju ketat dan singkat.huhu..takpelah saya boleh start slow slow kan?

Model-model untuk memperagakan baju rekaan pun termasuk Belle sendiri sangat menarik perhatian saya sebab mereka pakai selendang yang menutupi bahagian dada,which is good sebab jarang lah model-model lain saya tengok semuanya tudung atas bahagian dada or tutup leher jek :(

Belle dah keluarkan rekaan baju pengantin kan?Baju dia cantik tapi bagi saya macam ketat jek..dan ada satu tu saya tengok dalam IG kan tudung dia pun ada tutup leher jek.Maybe tu untuk display ke apa untuk teaser jek ke I don't know maybe boleh ubah mengikut kehendak customer.

So that is it my opinion about Bella Ammara.Keep up the good work.Kalau korang nak tahu boleh follow IG bellaammara.Dengar kata dah bukak butiknya di Shah Alam dan yang lama ada kat Setapak.kan?eh I lupa.tee heeee...

p/s: I pernah tanya dalam FB Bellammara pasal ada tak jual baju pengantin and dia reply tak lama lagi.so I tunggu sampai dah selesai I kahwin pun LOL.takpelah tadek rezeki..

Monday, January 05, 2015

Enam Tahun

Tahun ni dah masuk enam tahun menjadi blogger. Bukan part time mahupun full time but just suka suka jek nak jadi blogger sebab saya suka bercerita daannn eh bukan bergossip ye.


Tahun ni bulan Januari tapi tak ingat tarikhnya bila yang saya started blogging.Dalam enam tahun ni yang I have achieved fron my blog is that followers saya still sama jumlahnya.Lulz.Sudah dua kali selalu tukar link blog atas sebab yang memang masuk akal tapi selalunya duk ulang ulang tukar link dengan link yang sama jugak tee hee heee...



Enam tahun jugak orang luar dan orang yang saya tahu dan kenal dalam alam maya ni pun tak mengenali saya siapa sebenarnya even rakan twitter yang pernah saya jumpa tahun lepas pun masih tak kenal saya apabila di luar twitter.luls itu sangat normal kot.



ayat keling tetiba..



Enam tahun jugak I haven't revealed any full pictures of myself.I mean I will never selfie and ask someone to take my photo.And if I did pun I will never post it on the Internet.ah it's my choice my followers.We can do whatever we want to, right?



so that is it.Happy 6th Anniversary to my blog and to me as well hihi..More entries to come InsyaAllah, thank you guys.



p/s: tak tiru ayat keknis pun.lalalalaaa 

Saturday, January 03, 2015

Research on the Internet

My favourite question of all other questions about searching information on the Internet for work and assignment.

WHY SHOULDN'T I JUST SEARCH THE INTERNET INSTEAD OF USING LIBRARY RESOURCES?

The library's list may look just like other info on the Internet. BUT these sources usually have been checked by EXPERTS.This is not true of all the info on the Internet.It could come from almost anybody, and it may not be trustworthy.


p/s: source is from the book that I have read earlier called The World Almanac 2013 for Kids.

Friday, January 02, 2015

Azam Sebulan

alhamdulillah dah terlaksana azam sebulan saya iaitu dari December 1st 2014 sampai lah ke January 1st  2015 yeayy!


antara azam yang tak seberapa tersebut adalah:



1. uninstall Whatsapp.haaa nampak macam perkara remeh jek kan?tapi bagi saya yang jadi housewife ni azam untuk tidak on Whatsapp selama sebulan amatlah besar pengorbanannya.kalau ada info nak update dari family group Whatsapp pun saya akan tengok dalam phone husband jek.senang.tak larat jugak nak sentiasa up-to-date dengan news terkini.tapi saya gantikan dengan WeChat yang tak semua orang ada ni.



2. deactivate facebook.saya ada dua account facebook di mana saya asingkan kawan2 sekolah, UIA, kawan2 blogger, anak2 murid saya yang add saya sampai berpuluh2 tu dengan ahli keluarga saya.facebook kedua tu memang betul2 untuk family saya sahaja termasuk sepupu makcik pakcik daaannnn kawan2 saya dari IPG.so mestilah saya deactivate facebook yang pertama tu.



3. mangga tweet.oh saya ada twitter dan kebanyakan masa saya dihabiskan dengan baca tweets dalam timeline saya.keputusan saya mangga tweet ni sebab salah satu alasan cliche ialah ada orang stalk tak memasal.memang cliche pun.lagi satu saya taknak ramai followers.entahlah saya tak suka.



4. uninstall Twitter app dalam phone.tapi saya tweet jugak dalam phone tapi via mobile twitter.haaa tu bukan app kan kan kan?hihihi



5. private blog.ini pun sebenarnya nak lari kejap dari meluahkan apa2 kat blog.dan spesifiknya ialah dah tadek idea nak tulis apa dan malas nak tulis.sebab tu beli diari sebijik so boleh conteng2 di situ ye anak anak.haa lagi satu sebab nak modify sikit blog ni guna template lain.



6. private instagram.entah kenapa saya ni suka bebenor nak private semua benda.nak delete account lah apa lah.nak privacy sangat tayah lah join dunia alam maya ni.LOL




semua yang tersebut di atas tu saya dah jadikan dia normal balik semalam kecuali unlock tweet dan public instagram sebab twitter tadi macam ada problem website dia dan instagram ni rasanya macam nak delete untuk kali kedua.entah tak tahu lagi.



azam2 yang lain?kena buat dulu baru boleh cakap sebenarnya.saya nak try azam saya ikut bulan.taknak ikut tahun dah sebab....memang tak pernah jadi.heeee...



salam Jumaat semua!




Thursday, January 01, 2015

Finally..

I just want to share a very good quote from someone.







"What's wrong with you people, don't you have enough of your life that you HAVE TO CHECK ON 

other people's lives everyday?Life is not all about you, you and you.It's all about helping the poor, 

contribute to the society and make the world a better place to live.If you die today, aren't you 

ashamed to meet the God?You're full of yourselves, didn't help the orphanage, you threw litters 

everywhere.How dare you gonna meet Allah with that attitude?"




I took it from someone else's blog.my favourite blogger actually.the blogger has updated the entry about what was the blogger's lecturer has told them in class.when I read it then I decided to post it on my blog for a new beginning and a fresh start for the coming 2015...well it's tomorrow...in a few hours I believe.if you guys wanna know who my fav blogger is you gotta figure it out hon.

p/s: I'll publish this post on January 1st.auto-publish as usual.Happy New Year 2015.my resolution?he he hehe...can't tell.