Sunday, October 25, 2015

Keperitan itu Satu Penderitaan

kemain tajuk entry.

last Friday at 3 am.tetiba terjaga dari tidur sebab sakit dalam mulut.confuse jugak ni sakit gigi ke sakit gusi.pusing kiri pusing kanan dah 40 minit tak boleh tidur.dengan terketar2 sebab tahan sakitnya gagah jugak lah pergi bilik air ambil dan sapu ubat gigi kat gusi dan gigi atas belah kiri.hujung sekali.430 am baru boleh tidur dengan nyenyak.

sakit ni berlarutan sampai hari isnin.so imagine jek la macam mana saya survive nak makan lagi kumur2 mulut dengan air garam lagi.nasib baik cuti jerebu so my husband kerja half day hantar gi klinik gigi.doktor kata kalau tengah sakit tak boleh cabut.so dia bagi antibiotik suruh habiskan then baru datang balik.time gigi dah tak sakit baru boleh cabut.memang dah tak boleh tampal sebab lubang dah besar.huhu..

tapi sebelum tu doktor cek semua gigi saya dulu.yelah last cek gigi 5 tahun lepas kot.I'm a bad girl.pastu terjumpa satu gigi bawah kat tepi ni kena tampal.so ok fine lah tampal jek lah kan.dia cungkil2 nak buang kotoran tu sekali..dia kata tak boleh tampal sebab lubang dah ke dalam sangat dan saya tak terasa sakit sebab bakteria dah sampai ke akar.

so ada 2 options.either cabut gigi or buat root canal or rawatan akar.cabut gigi ni just kelemahannya ialah gigi dah tadek sebab gigi kekal kan?kalau root canal boleh jek dan after that dia letak crown sekali.iaitu double protection untuk gigi tu.tak cabut la kiranya.tapi cabut gigi RM80 dan root canal RM600.tak sure termasuk buat crown ke tak.bayar boleh ansur2.maksudnya appointment sekali bayar separuh.appointment kali kedua bayar lagi separuh.lebih kurang macam tu.

tapi me and my husband macam malas dah nak ulang alik ke klinik gigi sebab busy dan yes malas so I decided "ok cabut jek lah doktor".senang.sebab teringat cikgu kat sekolah cakap, "cabut sekali tapi lega selama-lamanya".dan ye jugak sebab tengah bulan tak cukup duit.kakaka tadek gigi ni no hal nanti bila2 buat jek la gigi paslu sebatang.bukan mahal pun.

tapi kalau gigi depan memang saya buat root canal lah.cemana nak senyum ye dak?nak mengajar lagi.kah! oh yes total bayar RM110 sebab campur antibiotik dia suruh habiskan tu.

dalam tempoh nak habiskan antibiotik tu sebenarnya banyak jugak dugaan.lepas makan apa2 pun saya akan cepat2 gosok gigi.sakit wehhh naik sampai ke kepala belah kiri sebab sakitnya kat belah kiri.nasib baik jugaklah cuti jerebu dilanjutkan sampai 4 hari.

so semalam gi semula klinik tu.dari pagi sampai pukul 4 petang saya tak makan.ramai orang kot yang sama problem gigi dengan saya.datang pukul 10 pagi.dapat cabut pukul 12.30 tengah hari sebab ramai orang.kering dan pedih terus lelangit dan anak tekak.satu hal sebab nak makan awal kang kena gosok gigi lagi.sebab kedua ialah lepas cabut gigi bongsu ni agak susah sikit nak makan.minum air pun tak padahal boleh jek.nak celebrate konon2 akhirnya cabut jugak gigi dan berakhirnya penderitaan maka nya gi lah makan Kenny Rogers.

total semua RM110 jugak.tadek ubat sebab ye lah dah cabut kan nak ubat mendenye lagi.so now basically saya kehilangan dua gigi.seram ke idok?

banyak nak bagi peringatan ke engkorang semua.pergi lah cek gigi 2 kali setahun.selagi boleh tampal gigi yang berlubang kecil tu tampal jek lah.kalau sayang duit gi lah menghadap klinik kerajaan yang bayar singgit tu.kalau tak suka menunggu pergi jek lah private.tak salah pun belanja lebih sikit untuk gigi.kang gigi tu jugak nak tolong mengunyah melumatkan menghancurkan menyiat makanan kau nanti.I tahu lah i guru DST Tahun 3 okaayy.lulz

lagi satu.tukar lah berus gigi 3 bulan sekali.kalau dah sampai sebulan pun berus gigi kau dah kembang macam penyapu kau tak yah ikut sangat dah kata2 aku tadi.pergi jek lah beli berus gigi baru wehh.itu pun nak saya tolong ingatkan ke.dah besar kot!

jangan lupa berus gigi SEBELUM TIDUR.kalau bangun pagi i am so sure semua orang gosok gigi tapi kalau SEBELUM TIDUR ni payah sikit.bakteria banyak menyerang gigi kita time tidur lah.kau bayangkan jek lah iklan2 gigi rosak kat TV yang ada alien2 kecik duk ketuk2 gigi kau sampai berlubang.

erm apa lagi eh?haa gosok gigi kat hujung2 belakang2 tu lama sikit sebab gigi belakang tu yang kadang2 tak kena berus gigi sebab belakang sangat kan.

kalau orang yang pernah rasa sakit bersalin mesti dia kata sakit gigi adalah sakit kedua lepas bersalin.ye lah kalau gigi sakit kau susah nak makan,tadek selera,bila tak makan kau tadek tenaga.bila tadek tenaga kau akan demam.bila demam cemana nak buat kerja?sanggup ke makan bubur melalui straw hari2?

so dah esok gi cek gigi.hari Ahad semua klinik gigi tutup.

now saya dah susah sikit nak sebut huruf S dan R.mula2 memang macam tu sebab nak biasakan mulut tadek dua batang gigi ni.

Ada apa2 lagi ke nak share or nak tanya?






Wednesday, October 14, 2015

Allergic Jijik

Salam Maal Hijrah semua.

semoga sihat sihat semuanya.

korang ada allergic to something tak?makanan lah selalunya.bau bauan tatau lah pulak.

saya ni dari kecik memang allergic to seafood. walaupun ada orang cerdik pandai akan tanya saya "ikan pun seafood.apsal kau tak allergic pun?" tapi saya tetap melemparkan senyuman yang paling manis sekali.

seafood ni macam sotong, udang, ketam, kerang dan macam2 lagi lah. yang pernah makan ni jek.tapi sotong dan ketam paling sedap.hihi

selalu kalau makan seafood ni kesannya ialah gatal2 selalunya di bahagian kaki takpun mata.baru2 ni time dinner saya makan sotong.pagi esok makan mee goreng dan dalam tu ada udang.bila nak drive ke sekolah tetiba gatal2 merah2 di kaki.bayangkan mana nak tengok depan lagi.nak garu lagi.nak tekan minyak nak tekan brek lagi.lahabau..

memang dah tahu diri ini tak boleh sangat makan seafood tapi kadang2 tu...nak rasa jugak kan?kalau mak kita masak ketam masak bercili dan sotong bakar haaaa takkan hang nak tengokkkk jek kan??kena makan jugak.nanti kecik hati seorang ibu.ececeyy

dari kecik sampai dah kahwin allergic ni ada.memang tak boleh hilang ke?ke cemana?korang tadek allergic?untunglaaahhhh...

Monday, October 05, 2015

Menabung

Pernah tak korang terbaca RT dalam twitter tentang menabung hari2 tapi ikut date?kalau 12 hb so korang kena simpan rm12 untuk 12 hb tu?dan seterusnya sampai 30 or 31hb?

And guess what brothah and sistaahh? I dah buat untuk bulan lepas dan sangat istiqomah yee anak2 sampai hujung bulan.jumlahnya?dalam rm465 rasanya.kalau salah hang kira lah balik.haha..

1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 dan sampai 30 lah ye.

So ni jek la hasilnya.kehkeh..










So korang taknak try?

posted from Bloggeroid

Saturday, October 03, 2015

Mimpi Subuh

morning guys.

I had a dream weh last night. si watak Fahri dalam Ayat-Ayat Cinta tu muncul. tak memasal kan padahal semalam balik rumah sampai malam terus tidur kot. tak fikir kat siapa2 sebab terlalu penat.

mimpi ni start macam ni..

entah macam mana saya sesat kat Indonesia. saya ikut trip agaknya. saya terpisah dengan rombongan saya lalu berjalan jalan lah saya keseorangan melihat ibu kota Indonesia iaitu Jakarta. 

kemudian saya tak cukup duit syiling nak call guna public phone (ada lagi ke sekarang?) lalu ada seorang jejaka sehensem Fedi Nuril menghulurkan syiling 20sen dari Indon (of course lah aku kat Indon kot) kepada saya. saya terharu kemudian bermulalah bibit2 kemesraan sebab si Fedi ni ada menyelit ayat2 quran untuk memulakan persahabatan kami. entah apa I pun tak ingat.haha

dia tahu saya sesat. dia carikan hotel untuk saya. dia kata esok dia datang nak bawak saya jalan2 lagi. makan diberikan. pakaian juga dia belikan. nampak tak fairytales sangat kat sini?

dia bawak saya jalan2 dari pagi sampai ke malam. nak dijadikan lagi dramatik kisah cinta mimpi ni satu hari tu dalam satu kedai jual kraftangan saya dah ternampak sorang ahli rombongan saya. maka nya saya try la nak menyorok2 lepas tu sergah si kawan ni. bila dah habis sergah, certa segala macam cerita, baru teringat si Fedi ni hilang dari pandangan mata. dah lah handbag I tu I suruh dia pegangkan. 

dia hilang terus macam tu. dia larikan diri ke apa ke I don't know. purse i semua dalam handbag tu kecuali my phone i pegang.

dan entah macam mana juga saya boleh sampai Malaysia dengan passport semua hilang. mimpi kan?standard lah tu. cuma saya sempat share no phone saya kat dia dan dia pun bagi no dia.so kitorang berwhatsapp.duhh..

tapi dia ni lain sikit.dia akan reply text saya melalui status whatsapp sahaja.like seriously guyss??? saja baca status dia sekali tu semua reply dari text saya send. perghhh mencabar lah kisah percintaan mimpi ni.
terus terjaga dari tidur.

ok tu saje.bye.