Wednesday, June 01, 2016

Maklumat Bila Kecemasan

Skema gitu tajuk entry kita pada kali ini.

Anyway selamat bercuti sekolah semua! Ok fine not all of you are kids and teachers.

Nak share tips yang boleh korang guna bila waktu kecemasan. Yelah kita pun tak tahu kan bila waktu kecemasan tu. Contohnya jogging sorang2 then pengsan. Nak buat macam mana tu? Orang di sekeliling yang nampak korang pengsan tu memang la akan cuba sedaya upaya untuk selamatkan korang or lebih tepat lagi ambik air simbah kat muka korang. Lagi satu maybe diorang akan call emergency unit. Lepas tu mestilah diorang nak call ahli keluarga terdekat. Betul tak?

So saya ada cara bagaimana korang boleh simpan info korang dalam phone dan senang diakses oleh orang awam if something bad happens to you even phone korang tu lock.

Maybe dah ramai tahu cara ni tapi mungkin jugak ramai yang tak tahu dan maybe ramai tahu tapi malas nak buat. Why people why you are so pemalas??

Saya pengguna Samsung Galaxy Note 4 so saya share tip ni dari phone saya. Model phone lain I tak sure lah.

Go to :

Settings
Lock screen
Show information
Owner information

Ye kot. Ok nah tengok screenshots ni.













Kalau korang guna android phone yang lain seperti HTC, Sony, LG, Lenovo, Oppo ke and any other android phones tu boleh gi google takpun godek sendiri phone tu.

Untuk pengguna iphone pun ada juga. Cara2 dia saya save images from google so boleh tengok kat bawah ni.







Penting jugak benda ni sebab kita tak tahu kan apa jadi kat kita. Pengsan ke accident ke apa ke. So that orang awam boleh tolong kita. Ikutlah korang letak nombor fon your spouse ke your mom and dad ke your close friends ke dan bagi yang dah tua dan veteran dan senior ni boleh letak your kids' numbers and even neighbours pun okay jugak. Just in case you know.

Okay faham semua? Ok now korang buat sekarang. Now now.
posted from Bloggeroid

1 comment:

cEro said...

Hahaha.
Aku perasan lama dah feature ni dlm phone aku tapi tak ada kesedaran pulak nak guna.
Tapi lepas baca entri kau ni aku rasa macam perlu jugak kan, mana laa tau jadi pape takde laa susahkan orang sekeliling. Hehehehe

Thanks for the info :)