Wednesday, November 30, 2016

Seatbelt

Ada tak kat dunia ni especially kat Malaysia yang keretanya dijual dengan fungsi istimewa untuk keselamatan sebelum bergerak ke mana2?

Maksud saya semua passenger dalam kereta pakai seatbelt termasuk driver baru lah kereta boleh gerak. Baru boleh tukar gear D. Baru boleh tekan brake baru boleh tekan minyak. Selagi semua tak pakai seatbelt termasuk lah yang duduk seat belakang selagi tu lah tak boleh drive. Ha ada tak kereta macam tu?

Saya terfikir jugak sebelum tidur semalam sampai rasa hari ni nak update blog terus.

Contohnya saya duduk seat belakang dan saya sorang jek tak pakai seatbelt. Ada sound. Selagi tak pakai seatbelt selagi tu lah tak boleh gerak selagi tu lah sound tu takkan berhenti bunyi.

Kadang2 geram jugak kalau saya drive tak kira lah drive kereta siapa pun dan saya sorang jek yang pakai seatbelt. Sound akan stop bila driver pakai seatbelt. Habis passengers lain nyawa diorang memang tak bernilai lah eh? Kosseerrrr aku.

Nak2 yang ada baby ni. Korang mampu beli kereta pun kira bersyukur dah dari orang lain yang bawak baby naik motor naik bas sesak2 semua tu. Dah ada kereta tu beli jek lah carseat untuk baby. Takkan korang nak pegang sepanjang perjalanan. Agak2 lah...

Kalau pregnant saya rasa boleh jek pakai seatbelt. Jangan pakai bawah perut tu. Biar belt tu atas perut dekat dengan dada. InsyaAllah boleh. Tak ketat pun :)

Entahlah korang faham ke tak ni...

Dari kecik saya dengar pasal accident sampai lah sekarang ni hanya satu kejadian kemalangan jek yang akhirnya menyedarkan saya selalu lalai ni. Accident tahun lepas kat DUKE yang myvi berlumba langgar Pajero tu ingat tak? Baby yang mak dia pegang tu tercampak keluar dulu means badan baby yang lembut tu kena hentakan yang kuat dan dia rempuh cermin tingkap kereta dulu then baru tercampak keluar. Kau rasa tak sakit tu?

Dan saya tak ingat lah cerita dia macam mana lepas tu mak dia tercampak keluar ke macam mana. Memang semua tu ketentuan Allah. Betul saya tak nafikan. Lagi satu sebab saya rasa mungkin mereka tak pakai seatbelt. Saya rasa jek lah.

Memandangkan berita kemalangan tu memang dah dekat sangat dengan tarikh anniversarry saya jadi saya akan ingat sampai bila2. Pergi tesco belakang perumahan ni pun saya pakai seatbelt. Husband pun sama. Tak kisahlah orang nak kata skema ke apa. At least kita berusaha menjaga keselamatan masing2. Betul tak?

Dan idea untuk buka topik ni dalam blog berpunca daripada semalam saya basuh kereta dan kemas apa yang patut dalam kereta tu. Dan saya tercari2 mana lagi satu tempat nak buckle up seatbelt kat seat belakang. Kalau seatbelt ada dua so tempat buckle up tu mesti ada dua jugak kan? Rupanya satu lagi terselit masuk belakang seat.

So nak buat rules naik kereta aku kau kena pakai seatbelt haa aku tak kira.

Kalau ada kereta yang ada fungsi macam saya cerita kat awal perenggan tadi sila lah bagitahu saya ye.

p/s: anyway dah cuti sekolah. Penuhkan hari anda dengan jogging!

Tuesday, November 01, 2016

YoYo

Minggu lepas dah habis peperiksaan akhir tahun (PAT) untuk sekolah saya. Keesokan harinya pulak pemulangan buku teks dan pengagihan buku teks untuk tahun depan.

So bebudak ni macam dah sedia maklum kalau pulang buku teks ni mesti dah takyah belajar. PAT pun dah habis. Tinggal nak terima markah dan slip PAT dan kertas2 PAT jek.

Untuk makluman korang sekolah zaman smartphone dan internet di mana2 ni cikgu kena key in markah PAT dalam website diberi nama SAPS. Sila google ye. Cikgu sekarang bukan macam dulu ye tulis dalam report card salin satu2 markah. Website tu jugak ada id dan password untuk parents tengok markah2 anak diorang dan tengok subjek apa yang belum diisi markahnya oleh cikgu2 subjek. SAPS ni dah lama ada dan bukan start tahun ni. Keep that in mind.

So ada lah satu kelas ni saya masuk. Saya suruh mengaji ramai2 lah even dah tak belajar sebab time tu memang masa saya mengajar. Masa AQ (al-quran). Lebih kurang dah mengaji 4 muka surat tu kami berhenti dan berehat lah. Budak2 ni definisi rehat diorang adalah main. Main lah apa2 seperti gasing ke yoyo ke. Tu semua beli kat kedai buku sekolah dengan harga RM2. Ye satu yoyo dan satu gasing yang tak ori tu berharga RM2.

Sementara nak bunuh masa yang berbaki lagi 5 minit sebelum loceng habis kelas saya berbunyi so diorang ni nak main. Saya bagi jawapan cliche seperti "boleh main tapi main duduk jek tak boleh berdiri tak boleh berjalan".

Budak kot. Apakedehal main sambil duduk?

Dari duduk kepada berdiri. Kepada berdiri tukar pulak jadi berjalan.

Dan saya nak siap2 keluar kelas. Saya pusing jek ke kanan terus saya terkejut dan sakit kat dahi. Anak murid main yoyo konon2 macam pro terus melantun ke dahi saya. Ke dahi saya guysss can you not!?

I was like "ohh shit! Sakit kepala aku! Siapa yang baling yoyo kat aku?Babi!"

Tapi tu dalam hati jek lah. Yang sebenarnya saya cakap macam ni,

"Sebelum saya naik hantu baik kamu semua bagi semua gasing dengan yoyo dekat saya. Sekarang!"

Sebab saya tak tahu siapa yang sebenarnya baling yoyo tu so kesudahannya baik saya rampas semua mainan tu. Yang sorang lagi siap dah campak ke luar tingkap takut saya rampas.

Dan saya? Dahi saya? First expression yang saya nak express time tu ialah nak menangis. Arghhh sakit kot! Kalau kena mata aku macam mana? Dah lah kita tua2 ni jarang dah kena apa2 kecederaan kat badan kita. Sekali kena yoyo tu rasa macam....nak menangis. hahaa

Dah seminggu berlalu and until now still rasa sakit kalau saya ambik wudhu ke cuci muka ke touch up muka ke. Tak nampak benjol or bengkak tapi kalau tekan tu ADOII sakit.

Saya cerita kat cikgu2 lain. Depa kata baik saya berlakon menangis kat situ biar budak tu kecut perut.

LOL see? Cikgu kena pun cikgu diamkan jek. Tadek nak ngadu ke nak viralkan ke. Kalau anak diorang yang kena amboi ngadu ke guru besar lah viral kat FB lah. Entah apa2 tah.